Britse ingenieurs en wetenschappers hebben op verzoek van de Royal Navy hun visie gegeven op de onderzeeërs van de toekomst. Ze lieten zich duidelijk inspireren door de natuur bij hun ontwerpen, die eruitzien als reuzachtige metalen roggen en palingen.

Hoe zien onderwatervoertuigen er over vijftig jaar uit? Met die algemene vraag ging de Royal Navy langs bij getalenteerde jonge ingenieurs uit heel het Verenigd Koninkrijk. Deze groep technici haalde inspiratie uit de natuur. Daar vindt je immers dieren die perfect zijn aangepast aan hun omgeving.
 

Reuzenrog

De hydrodynamische glooiingen van de mantarog worden het 'moederschip': een reusachtig, plat gevaarte met vleugels en een in een punt uitlopend uiteinde. Aan de voorkant is ruimte voor een grote ruit om de omgeving in de gaten te houden. Dat is een radicaal ander ontwerp dan de huidige onderzeeboten, waar het uitzicht beperkt is.
 


De 'rog' is het centrum van de beoogde zeemacht. Van daaruit doen onbemande duikmachines de rest. Een palingachtige drone kan rondkijken en -luisteren en zelfs ontploffen als er gevaar dreigt. Omdat de machine net zo beweegt als een echte aal (lees: 'Robotpaling meet waterkwaliteit') heeft hij een soort camouflage; de vijand verward hem snel met een zeedier.

 


De aal heeft op zijn beurt ook weer drones aan boord. Deze kleine machines zijn bijzonder, omdat ze bestaan uit in water oplosbaar materiaal. Met een druk op de knop valt hun beschermende coating weg en lossen ze op. Perfect voor geheime missies waarbij absoluut niet duidelijk mag worden dat de Britse marine in de buurt is geweest.
 

Vliegende vis
 


Ten slotte hebben de ontwerpers het uiterlijk en de functie van de torpedo aangepast. Het klassieke onderzeewapen lijkt nu op een (vliegende) vis en kan allerlei soorten schepen uitschakelen. Bovendien kan het tijdens de reis van het moederschip naar de vijand bijsturen of van richting veranderen.

De plannen en de beelden zien er indrukwekkend uit. Of dit echt de toekomst is van de marine? De afgelopen veertig jaar is het basisontwerp van een onderzeeër niet veel veranderd. Of er genoeg budget en aanleiding is om het de komende veertig jaar wel op de schop te gooien, zal de tijd moeten leren. Maar we hebben in ieder geval de mooie droombeelden van de marine-ingenieurs.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.