Eureka

Een opvouwbaar zonnepaneel maakt het opladen van een telefoon, tablet of powerbank mogelijk op de meest afgelegen locaties. 
 

De inspiratie voor een opvouwbaar zonnepaneel ontstond tijdens een samenwerking tussen onderzoekers van de privé-universiteit Brigham Young ­University (BYU) in de Amerikaanse staat Utah en ruimtevaartorganisatie NASA. De onderzoekers ontwierpen met origamitechniek een zonnepaneel dat zich heel compact kan opvouwen voor een raketlancering, om eenmaal in de ruimte weer uit te vouwen - zie de zonnepanelen van de James Webb Space Telescope

Datzelfde trucje is ook ­bruikbaar voor zonne­panelen op aarde, bedachten drie onderzoekers van de BYU. Dat was het begin van de startup Sego Innovations, die origamizonnepanelen ontwerpt om mee te kamperen, off grid (zonder aansluiting op het stroomnet) te kunnen leven of rond het huis extra elektriciteit mee op te wekken. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Ingenieus vouwpatroon

Met een ingenieus vouwpatroon is het zonnepaneel in te klappen tot 19 bij 19 centimeter: een achtste van zijn uitgeklapte oppervlakte. Het paneel weegt iets minder dan anderhalve kilogram en is bestand tegen alle weersomstandigheden. 

Bij volle zon levert het zonnepaneel 25 watt, het vermogen van een snellader voor de huidige smartphones. Onder die omstandigheden laadt een telefoon op in één tot twee uur en een tablet in drie tot vier uur. 



Carbonmodel

Het zonnepaneel kost 360 euro en wordt geleverd met een driepoot en geïntegreerde aansluiting om direct te kunnen opladen. Daarnaast is er nog een lichter maar duurder premiummodel van carbon dat net iets meer dan één kilogram weegt.

In april 2024 is het zonnepaneel naar verwachting leverbaar.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Sego Innovations

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.