Vlakbij de oude kernreactor van Tsjernobyl werd afgelopen vrijdag officieel een zonneweide geopend. De panelen wekken maar een fractie van de energie op die de kerncentrale leverde, maar zijn wel stukken veiliger.

Het bedrijf Solar Chernobyl, dat de panelen neerlegde, kondigde de opening op hun Facebook aan. De zonnecentrale levert al sinds 1 juli stroom. Op dit moment heeft de centrale een capaciteit van 1 MW, maar er zijn plannen om die de komende jaren uit te bouwen tot 100 MW. Ter vergelijking: de kerncentrale leverde wel 4000 MW.

Voor het bedrijf is dit project compensatie voor de onverantwoorde acties van de mensheid. De beste manier om dat te doen, is via groene energie-projecten, zo valt in gebroken Engels te lezen op de website van het bedrijf.
 

Ervaring met straling

Solar Chernobyl heeft ervaring met zonneparken in gebieden waar de stralingswaardes hoog zijn. Het bedrijf bouwde eerder een park van 4 MW in Bragin, Wit-Rusland. Daar werden de machines die hielpen bij het schoonmaken van Tsjernobyl ontsmet, wat een boel straling opleverde in die stad.
 


De vierde reactor van de kerncentrale van Tsjernobyl, die in 1986 ontplofte, kreeg eind 2016 een nieuwe sarcofaag (lees: 'Sarcofaag Tsjernobyl rijdt naar kerncentrale'). De sarcofaag zorgt ervoor dat de komende honderd jaar geen nucleair materiaal uit de reactor lekt. Mede daardoor is het (relatief) veilig om een zonnepark naast de reactor te bouwen. Bijkomend voordeel is dat er ter plekke nog steeds infrastructuur voor stroomtransport ligt.


Zonneweides

Aangezien er geen mensen mogen wonen of lang verblijven in de buurt van de reactor en de omgeving ongeschikt is voor landbouw, lijkt een zonneweide een goede toepassing. Ook in Nederland worden braakliggende stukken land steeds vaker gebruikt voor zonne-energiecentrales.

Beeld: Solar Chernobyl

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.