In 2022 hebben we in Nederland voor de zoveelste keer in het afgelopen decennium een bijzonder droog voorjaar en, wellicht, een droge zomer. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door klimaatverandering: de aarde warmt op en onze zomers worden droger. Wat dat betekent voor boeren, burgers, natuurbeheerders en waterbedrijven lees je in dit dossier.

Nederland: minder afvoergoot, meer spons

Door het opwarmende klimaat krijgen we in Nederland meer en langere perioden van droogte en hitte, hevigere buien en - in Caribisch gebied - meer orkanen. Oplossingen liggen in het opslaan van het water, het bouwen van slimme dijken en aangepaste huizen en een aangepaste inrichting van het land.

Lees meer over slimme aanpassingen

Deze installatie bestrijdt de droogte

Steeds vaker zijn delen van ons land te droog. Royal HaskoningDHV, Waterschaps-bedrijf Limburg en SBE (Piping Machine – Apparatenbouw), schieten te hulp. Zij ontwikkelden een installatie die afvalwater omzet in water dat schoon genoeg is voor boeren om hun akkers mee te besproeien.

Lees meer over deze droogte-bestrijder

Droogteradar voorspelt grondwaterstand

Sinds mei 2022 is de Nederlandse grondwaterstand te bekijken met een web-viewer van Deltares. Deze toont zowel de huidige stand van het grondwater als die van de komende maanden. Dat is handig voor agrariërs, natuurbeheerders en waterbedrijven en leuk voor geïnteresseerden.

Lees meer over de 'droogteradar'