De laatste maand van het jaar wordt vaak aangegrepen om terug te kijken. De Ingenieur blikt daarentegen juist vooruit. Op welke technieken moeten we komend jaar extra letten? Welke nieuwe technologieën gaan komend jaar doorbreken en het verschil maken? U leest het in dit unieke jaaroverzicht van 2022. 

Wijk van de toekomst gaat van start

Bij het bouwen van nieuwe wijken betekent 'duurzaamheid' meer dan een paar zonnepanelen op het dak. Watergebruik, mobiliteit, gezondheid en circulariteit zijn net zo belangrijk.

Verder lezen

Warmte winnen met de energiedamwand

Nederland heeft honderden kilometers aan stalen damwanden. Als we die vervangen door energiedam­wanden, dan kunnen we warmte oogsten uit het oppervlaktewater.

Verder lezen

Vrachtverkeer laten rijden op organische resten

Het vrachtverkeer moet duurzamer. Vloeibaar aardgas of bio-lng wordt gemaakt uit organisch afval en in vergelijking met diesel is de uitstoot van vervuilende stoffen een stuk lager.

Verder lezen

Soilwash reinigt met PFAS vervuilde grond

We hebben nieuwe manieren nodig om vervuilde grond weer schoon te krijgen. Soilwash biedt een oplossing voor bouwprojecten die stilliggen vanwege PFAS.

Verder lezen

Productielijn voor buigzame zonnecellen

De zonnestralen die op de aarde vallen leveren gratis energie, het is meer een kwestie van oogsten. Maar we gaan op veel meer plekken zonne-energie opwekken, van gebouwen tot vervoermiddelen.

Verder lezen

Samenwerken in een virtuele ruimte

We kennen virtuele werelden al van games, maar binnenkort gaan we op die manier ook vergaderen en brainstormen. Bepalende bedrijven als Microsoft en Meta zetten komend jaar grote stappen.

Verder lezen

Ziekten succesvol bestrijden met mRNA

De mRNA-techniek die zo goed blijkt te werken in het coronavaccin, is ook voor andere ziekten te gebruiken. Dankzij de pandemie is die ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen.

Verder lezen

Beter zicht op kademuren en bruggen

We gaan de staat van onze bouwwerken steeds vaker monitoren met draadloze apparatuur. Bij kademuren en bruggen komt dat goed uit: die kampen met achterstallig onderhoud.

Verder lezen

Varen op de Noordzee zonder kapitein

Onbemande scheepvaart is goedkoper, energiezuiniger en efficiënter dan scheepvaart met bemanning. Inmiddels varen de eerste onbemande schepen al op de Noordzee.

Verder lezen

Staal voor de toekomst

De energietransitie vraagt om nieuwe materialen, zoals sterker, vervormbaar staal voor betere accu’s, lichtere voertuigen en efficiëntere windturbines. Die moeten we ook in eigen land kunnen maken.

Verder lezen

Elektrische oversteek

De scheepvaart is een enorme bron van CO2-uitstoot. Elektrisch varen heeft de toekomst. De overheid geeft het goede voorbeeld door veerponten te elektrificeren.

Verder lezen