De Nederlandse regering is van plan twee nieuwe kerncentrales te laten bouwen. Die moeten helpen de energietransitie te versnellen, de overgang naar energieopwekking zonder CO2-uitstoot. Is Nederland klaar voor nieuwe kernreactoren? Is de technologie veilig genoeg? En wat voor type kernreactoren kunnen we het beste laten bouwen? Vragen genoeg, dit dossier probeert daarop antwoorden te geven.

'Ga kernreactoren bouwen als auto's'

De Nederlandse regering is van plan twee nieuwe kerncentrales te laten bouwen. Bij eerdere bouwprojecten in het buitenland liepen de kosten vaak fors op en de bouwtijd uit. Zijn er betaalbare alternatieven?

Lees meer

De nieuwe kerncentrales: groot of klein?

Small modular reactors zijn een hype, maar bieden ze op korte termijn een oplossing voor de energietransitie? Of kan Nederland beter een grote kernreactor bouwen van een type dat zich heeft bewezen in andere Europese landen?

Lees meer

Waar laten we het radioactieve afval?

Voor het opwekken van elektriciteit zonder CO2-uitstoot zijn kerncentrales een alternatief voor windturbines en zonnepanelen. Maar hoe duurzaam is kernenergie werkelijk? En is er al een oplossing voor het radioactieve afval?

Lees meer