Een computer die oneindig veel krachtiger is dan de supercomputers van nu. Dat is de belofte van de quantumcomputer, die met behulp van mysterieuze natuurverschijnselen ongekende rekenkracht heeft. Voorlopig is het echter nog een belofte, want het bouwen van zo'n computer is ingewikkeld. Bovendien vereist het voor computerwetenschappers een hele nieuwe manier van nadenken over programmeren.

Maar áls die computer er eenmaal is, worden allemaal onmogelijke dingen plotseling eenvoudig. Het samenspel van moleculen bijvoorbeeld, nu te ingewikkeld om te simuleren, is met een quantumcomputer simpel na te bootsen. Medicijn- en gezondheidsonderzoek wordt daardoor plotseling een stuk sneller. We kunnen eindelijk het universum leren begrijpen, door in een quantumcomputer een heelal te simuleren. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Quantum komt eraan

De kwantumcomputer komt eraan. Nadat wetenschappers jarenlanger het mysterieuze verschijnsel van de kwantummechanica ontrafelden, zijn ingenieurs nu klaar om al die kennis te gebruiken voor apparaten. De kwantumcomputer, het huzarenstukje van deze technologie, kan binnen vijf jaar bestaan.

Lees meer

Voor altijd verbonden

Eén van de gekke eigenschappen van quantumdeeltjes is verstrengeling: een verbinding tussen twee deeltjes die ervoor zorgt dat de deeltjes elkaar 'kennen', zelfs als ze ver van elkaar zijn. Eind 2015 werd het definitief bewezen in Delft. Hoe werkt deze 'spooky action at a distance', zoals Einstein het noemt? En hoe toon je aan dat het bestaat?

Lees meer