Een computer die oneindig veel krachtiger is dan de supercomputers van nu. Dat is de belofte van de quantumcomputer, die met behulp van mysterieuze natuurverschijnselen ongekende rekenkracht heeft. Voorlopig is het echter nog een belofte, want het bouwen van zo'n computer is ingewikkeld. Bovendien vereist het voor computerwetenschappers een hele nieuwe manier van nadenken over programmeren.

Maar áls die computer er eenmaal is, worden allemaal onmogelijke dingen plotseling eenvoudig. Het samenspel van moleculen bijvoorbeeld, nu te ingewikkeld om te simuleren, is met een quantumcomputer simpel na te bootsen. Medicijn- en gezondheidsonderzoek wordt daardoor plotseling een stuk sneller. We kunnen eindelijk het universum leren begrijpen, door in een quantumcomputer een heelal te simuleren. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Doorbraak QuTech brengt quantumcomputer dichterbij

Onderzoekers van het Delftse QuTech hebben een schakeling van twee quantum-bits gepresenteerd die werkt bij de voor zulke qubits ongebruikelijk hoge temperatuur van ruim 1 kelvin (K). Dat is een doorbraak, want boven de 1 K-drempel wordt het veel gemakkelijker om vele qubits te combineren tot een krachtige quantumcomputer.

Lees meer over de 'warme' qubits

De quantumcomputer komt eraan

Zou het er dan eindelijk van komen? Nadat wetenschappers jarenlanger de mysterieuze verschijnselen van de quantummechanica ontrafelden, zijn ingenieurs nu klaar om al die kennis te gebruiken in apparaten. De quantumcomputer, het huzarenstukje van deze technologie, zou er binnen vijf jaar kunnen zijn, denken experts.

Lees meer

Voor altijd verbonden dankzij verstrengeling

Eén van de gekke eigenschappen van quantumdeeltjes is verstrengeling: een verbinding tussen twee deeltjes die ervoor zorgt dat de deeltjes elkaar 'kennen', zelfs als ze ver van elkaar zijn. Eind 2015 werd het definitief bewezen in Delft. Hoe werkt deze 'spooky action at a distance', zoals Einstein het noemt? En hoe toon je aan dat het bestaat?

Lees meer