In de rubriek Toekomstdenken presenteerden wij de afgelopen maanden de innovatieve ideeën van ontwerper Erik Terlouw. In vier artikelen schetste hij mogelijke oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van vervoer en de bouw, en vroeg lezers en experts om mee te denken over de haalbaarheid daarvan. Velen van u reageerden. Bekijk het uiteindelijke resultaat in dit dossier.

De Capsuletrein: mobiliteit van morgen

Een vederlichte trein die autonoom rijdt en door magneten wordt aangedreven. Lost dit concept de problemen in het openbaar vervoer op? Deel 1 van een serie waarin experts en lezers meedenken over innovatieve (vervoers)ideeën.

Lees meer over de Capsuletrein

Stappen we straks in de Instapper?

Een autonoom voertuig voor één passagier dat mensen van de rand van de stad – ov-knooppunt of parkeergarage – naar hun bestemming brengt. Is dat de oplossing om auto’s uit de stad te weren? Deel 2 uit de serie Toekomstdenken: de Instapper.

Lees meer over de Instapper

Bouwen in blokken moet woningbouw versnellen

De woningbouw gaat gepaard met een hoog energieverbruik en een forse uitstoot van stikstof en CO2. Hoog tijd voor standaardisatie, serieproductie en lichtere materialen, meent ontwerper Erik Terlouw. Zijn idee: Block Building.

Lees meer over Block Building

Een drijvende luchthaven in zee

De overlast van de nationale luchthaven is nu zo groot, dat de tijd rijp is voor een drijvend vliegveld in de Noordzee, meent grafisch ontwerper Erik Terlouw. Dat zou een hoop problemen oplossen. Dit is het vierde en laatste deel in de reeks over innovatieve vervoersideeën: Schiphol in zee.

Lees meer over Schiphol in zee