Malware, hackers, spionerende bedrijven en overheden - soms lijkt het wel alsof het internet een grote poel van verderf is. Er zijn echter genoeg manieren om je te beschermen. Naast de praktische kant, van virusscanners en advertentieblokkeerders, woedt er ook een ideologisch gevecht. Moet de overheid bijvoorbeeld kunnen spioneren om onze veiligheid te vergroten? En is daardoor encryptie en 'geheim internet' en zegen voor vrije denkers in onderdrukkende regimes, of een gevaar voor de maatschappij, aangezien criminelen en terroristen ongezien hun operaties kunnen plannen? Is het aan adverteerders weggeven van je persoonlijke data uit Facebook de prijs die je betaalt voor een uitgebreide gratis dienst? Dan zijn er nog de 'ethische hackers', die computers kraken en lekken opsporen om het internet robuuster en veiliger te maken. Zijn die wel te vertrouwen, en hoe valt hun anarchistische insteek te combineren met de hang naar orde van bedrijven en overheid?

De wildwest-pioniersmentaliteit van het web mag dan voorbij zijn, qua veiligheid, bescherming en privacy lijkt er steeds meer sprake van een virtuele burgeroorlog.

Veilig internetten kan nog steeds

Het internet wordt ogenschijnlijk steeds onveiliger. Naarmate mensen steeds meer persoonlijke en essentiele dingen online doen, zien overheid en onderwereld mogelijkheden voor informatievergaring of geldelijk gewin. Het stemt niet hoopvol voor iemand die nog een beetje privacy wil op het web wil bewaren. Toch zijn er – gelukkig – genoeg manieren om ook nu nog veilig en met privacy te internetten.

veilig internetten?
Lees meer

Cybercrime neemt toe

De cybercriminaliteit professionaliseert. Nu internet voor steeds meer bedrijven, overheden en burgers onmisbaar wordt voor het dagelijks functioneren, komen er ook meer boeven die geld willen verdienen of de boel willen verstoren.

Een kaart van hacks over de wereld
Lees meer

Veilig door internetverkeer te bekijken

Steeds meer bedrijven beveiligen hun digitale afdeling door het hele internet af te laten luisteren. Internetverkeer in de gaten houden kan voor specialisten namelijk duidelijk maken of er een aanval plaatsvindt. Fox IT, een internetbeveiliger uit Delft, doet dit soort monitoring.

de monitorkamer van FoxIT
Lees meer