Airbus heeft de Vahana gepresenteerd, een concept voor een autonoom vliegende drone die een persoon kan vervoeren. De beoogde taxidrone, die met een app is te bestellen, stijgt verticaal op en kan dankzij kantelende rotoren vervolgens vliegen als een vliegtuig.

Verschillende bedrijven doen proeven met drones die pakketjes of pizza’s bezorgen (lees: ‘Amazon toont drone voor pakketbezorging’ en ‘Pakketvliegtuig DHL bezorgt autonoom’). Niet dat we ze al in de praktijk hebben zien vliegen, maar grote bedrijven hebben duidelijk belangstelling voor vervoer via drones. Airbus wil het intussen een flinke stap uitdagender maken: het bedrijf is van plan mensen te gaan vervoeren met een forse autonome drone. De Vahana van Airbus moet als taxi gaan fungeren, die via een app eenvoudig is te bestellen.

Een gelikte video laat zien hoe de Vahana moet gaan werken. Een klant opent de app op haar mobiele telefoon en geeft het tijdstip aan waarop ze wil worden opgehaald, haar locatie en haar bestemming. Na het invoeren van wat verdere details en het doen van de betaling loopt ze naar de dichtstbijzijnde ‘vertiport’, een speciale plek waar drones mogen landen. De passagier stapt in, terwijl de besturing van de drone het optimale vliegplan berekent. Na wat volautomatische checks stijgt het toestel op en brengt de passagier naar haar bestemming.
 

Verticaal opstijgen

Het Vahana-toestel van Airbus is een hybride drone, oftewel van het type VTOL: vertical takeoff and landing. Hij stijgt dus verticaal op als een helikopter en pas op een veilige hoogte kantelen de rotoren en verandert het toestel in een vliegtuig. Het grote voordeel van deze methode is dat geen lange landingsbanen nodig zijn. De ruimte daarvoor is lastig te vinden in een drukke stedelijke omgeving.

Onlangs presenteerde de Nederlandse dronebouwer Atmos UAV ook een dergelijke hybride drone, maar die is bedoeld voor het fotograferen van stukken land en hoeft dus geen menselijke lading van tegen de 100 kg te vervoeren.
 

Pakketjes en pizza's

Het zal vermoedelijk nog wel een paar jaar duren voordat mensen met drones van A naar B gaan (lees ook: 'Drone moet neushoorns en vluchtelingen helpen'). Het vervoermiddel zal zich logischerwijs eerst moeten bewijzen voor pakketjes en pizza’s. Als die een keertje sneuvelen door een defect, vallen er tenminste niet meteen doden.

Dit gezegd hebbende, de stad Dubai heeft concrete plannen om al eind dit jaar drones met personen erin te laten vliegen. De Roads & Transport Authority van Dubai maakte dat gisteren bekend (pdf). Het project in Dubai is een samenwerking met de Duitse bouwer van autonome luchtvaartuigen Volocopter.

Het zijn allemaal heel gave plannen, maar wij stappen voorlopig nog niet in. Eerst de pizza’s zien vliegen.

 

Beeldmateriaal Airbus

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.