Je pakketje thuisbezorgd krijgen door een robot? Dat kan als je in de Amerikaanse staat Washington woont. Onlinewinkel Amazon vertrouwt de bezorging daar voortaan toe aan bezorgrobot Scout.

Scout heeft het formaat van een kleine koelkast en is door Amazon zelf ontwikkeld in een lab in Seattle, meldt Sean Scott, vice-president van het Amazon Scout-project. Sinds woensdag rijden er zes volledig elektrische wagentjes rond in een wijk in Snohomish County, ten noorden van Seattle.
 

Zelfstandig

Op dit moment wandelt er nog een Amazon-medewerker met de robot mee - zo snel gaat hij ook niet - , maar op den duur moeten ze volledig zelfstandig pakketjes gaan rondbrengen. Nu al zijn ze in staat om zonder menselijke hulp hun route te kiezen. Ze rijden over de stoep en ze zijn volgens Scott zo goed getest dat plotseling opduikende kinderen of snuffelende honden geen probleem vormen: daar rijden ze gewoon omheen.

Al te veel details geeft Amazon op dit moment nog niet prijs. Zo is onduidelijk hoe ver Scout kan rijden en hoeveel hij kan vervoeren. Ook welke technologie er aan boord is blijft voorlopig de vraag. Het uiterlijk, inclusief de zes wielen, komt sterk overeen met dat van een bezorgrobot die het Estse bedrijf Starship Technologies in 2016 lanceerde (lees: Robot bezorgt eerste maaltijd). Die heeft een actieradius van drie kilometer.


Vooralsnog brengt Scout alleen op werkdagen bij daglicht zijn pakjes rond. Voor de consument, verzekert Scott, verandert er niets: het bestelproces en de levertijd veranderen niet. Op een promovideo is wel te zien dat de consument het pakketje zelf uit Scout moet halen. Het lijkt er dus niet op dat de bezorgrobot de brievenbus of deurbel weet te te vinden.
 

Drones

Het stadsbestuur van Snohomish County is verguld met het project. 'Net als Amazon zijn ook wij altijd op zoek naar manieren om onze bewoners beter van dienst te zijn', aldus de burgemeester in dezelfde blogpost van Scott. Als de proef succesvol is, zal het niet lang meer duren voor de Scout-karretjes ook elders hun bezorgronde rijden.

Amazon is al jaren bezig met het automatiseren van de pakketbezorging. In 2015 presenteerde het een drone die bestellingen binnen een halfuur aan huis zou kunnen bezorgen (lees: Amazon toont drone voor pakketbezorging). Het autonoom vliegen met bestellingen stuitte echter op bezwaren van de luchtvaartautoriteiten, die daar geen toestemming voor wilden geven. 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.