Slechtzienden kunnen baat hebben bij een nieuw ontwikkelde AR-bril. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het dragen van zo'n bril de kans om ergens tegen aan te botsen sterk verkleint. 

Onderzoekers van de Keck School of Medicine of USC in Californië hanteerden simultaneous localization and mapping (SLAM), een techniek waarbij software in de bril in realtime een kaart van de omgeving opstelt en vervolgens precies weet te bepalen waar de brildrager zich bevindt. 

De bril vertaalt die informatie vervolgens in een semidoorzichtige, gekleurde laag, waarbij potentiële obstakels op het brillenglas worden aangeduid in vier heldere, scherpe kleuren. Door verschillende kleuren te gebruiken, kan de brildrager diepte beter inschatten, daarbij gebruikmakend van 3D-reconstructiesoftware die standaard in onder meer de Microsoft AR-bril, de Hololens, zit verwerkt.

Alle objecten die zich binnen twee meter van de drager bevinden worden op het brillenglas aangegeven: ze worden voorzien van een omlijnend raster dat ze goed zichtbaar maakt.
 

Beter grijpen en manoeuvreren

Slechtzienden blijken enorm gebaat te zijn bij de bril, blijkt uit een studie waarvan de uitkomsten eerder deze maand in het blad Nature zijn gepubliceerd. Ook in slecht verlichte ruimten lukte het de dragers om zonder brokken een lastig parcours af te leggen.

Ze bleken met bril op 50 procent minder tegen objecten op te botsen en de noodzaak om een stok te dragen was kleiner. Het grijpen van specifieke voorwerpen ging zelfs 70 procent beter dan zonder bril. Heel groot was de testgroep nog niet: in totaal tien patiënten. 
 

Commerciële kansen

De bril is vooral bedoeld voor mensen met retinitis pigmentosa, een ernstige oogziekte waartegen vooralsnog geen behandeling bestaat. Voordeel van de bril is dat de dragers er geen uitgebreide trainingen voor hoeven te ondergaan, wat wel het geval is met de bestaande alternatieven,  zoals VR-brillen, tastinstrumenten of auditieve hulpmiddelen. 

'Onze methode vervangt niet het resterende zichtvermogen (zoals VR-brillen doen), maar versterkt het', zegt de betrokken hoogleraar Mark Humayun. 'De heldere kleuren worden op het netvlies van de patiënt geprojecteerd, waardoor ze obstakels in de buurt ineens kunnen zien.' 

De kosten van de bril zijn nog wel een probleem (circa drieduizend euro), maar volgens de makers kan een bedrijf zo met hun bevindingen aan de slag en er een commercieel succes van maken. 


Kokervisie

Circa een op de vierduizend mensen lijdt aan retinitis pigmentosa, maar in sommige families komt het veel vaker voor. Patiënten ervaren kokervisie, waarbij de zwarte rand steeds groter wordt en het gezichtsveld kleiner. Mensen worden niet volledig blind, maar wel slechtziend. Nachtblindheid behoort ook tot de vaste symptomen. 

'Door het gebruik van AR willen we de levenskwaliteit van mensen met slecht zicht vergroten door ze het vertrouwen te geven dat ze simpele taken gewoon kunnen uitvoeren', zegt projectleider Anastasios Angelopoulos. 


Beeld: Scott Song voor het USC Roski Eye Institute

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.