Elektronicafabrikant Asus heeft vandaag op de beurs Computex in Taipei de robot Zenbo gepresenteerd. Dit betaalbare robotje communiceert op een eenvoudig niveau met de bewoners en is vooral geschikt als speelkameraadje, beheerder van de agenda en spraakgestuurde zoekmachine.


Zenbo heeft een touchscreen als gezicht, dat bovenop een witte bol met wielen is gemonteerd. Terwijl hij (zij?) zelfstandig door het huis rolt, is Zenbo steeds aanspreekbaar door de bewoners. Omdat hij is verbonden met internet, kan de robot eenvoudig het weerbericht oplepelen, recepten vinden, of antwoord geven op welke vraag dan ook. Ook kan hij foto’s maken en internetvideo’s weergeven.


Ouderen

Asus richt zich met Zenbo in de eerste plaats op ouderen. Het robotje is niet alleen gezelschap, maar kan zijn eigenaar ook helpen met praktische zaken, zoals het uitspreken van herinneringen: ‘Je hebt vandaag om twee uur ’s middags een afspraak bij de dokter.’

Zenbo kan in huis ook fysiek helpen, door bijvoorbeeld de deur te openen. Daarvoor legt Zenbo zelf contact met in huis aanwezige apparaten. Hangt er een camera bij de voordeur, dan beeldt Zenbo op zijn ‘gezicht’ af wat er te zien is. Als de bezoeker welkom is, geeft de bewoner dat aan met een swipe op Zenbo's gezicht. Die opent vervolgens van afstand het elektronische slot van de voordeur. Ook waarschuwt Zenbo familie als de eigenaar is gevallen en niet meer overeind kan komen.


Piepstemmetje

Zenbo maakt een foto.

Asus heeft een gelikt promofilmpje gemaakt, waarin de mogelijkheden van Zenbo met een dosis humor worden getoond. Opvallend is verder het irritante piepstemmetje van de robot, maar Asus zal ongetwijfeld andere stemmen als optie meeleveren.

Zenbo is niet het eerste sociale robotje dat te koop is. Vorig jaar kwam in Japan de robot Pepper uit, die met 1600 dollar (1440 euro) behoorlijk duurder is dan Zenbo, die 599 dollar (540 euro) moet gaan kosten. Pepper is trouwens nog steeds alleen in Japan verkrijgbaar.


Assistent in huis

Qua functionaliteit past de Zenbo in een trend van apparaten die dienen als assistent in huis, waarmee je kan praten. De bekendste is de Echo van Amazon, een cilindervormig zuiltje dat onder andere kan dienen als internetradio, jukebox, vraagbaak (Google), doktersassistente, agenda en weerman. De Echo is nu een jaar op de markt en er zijn inmiddels al tal van alternatieven uitgebracht.


Foto's Asus
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.