Een nieuw muzieksysteem helpt amateursporters om hun gewichten beter te tillen. De geluidskwaliteit in de oortjes van de sporters wordt lager bij een slechte performance, en juist beter als je een perfecte houding hebt. 

Het systeem is gemaakt door onderzoekers van de Universiteit van Gent, en moet sporters helpen om meer te liften. Het werkt specifiek voor mensen die een deadlift doen: een techniek waarbij je met gebogen knieën een zwaar gewicht optilt tot heuphoogte. Het is een oefening die best wat techniek vereist en waarbij een heleboel spieren tegelijk aan het werk zijn. 

Als je een deadlift verkeerd uitvoert kan dat vervelende gevolgen hebben; rugblessures liggen op de loer. De onderzoekers hopen dat hun systeem het makkelijker maakt om de juiste houding te leren en vast te houden. Daarvoor combineerden de Belgische onderzoekers muziek met sensoren.

 

Sensoren voor deadlift

De sensoren meten precies hoe de ruggengraat staat en welke spieren aangespannen zijn en welke niet. Aan de hand daarvan berekent een algoritme of de sporter de juiste houding heeft voor de deadlift. Tijdens het tillen blijven de sensoren opletten, en zodra er iets misgaat zal de muziek - die de onderzoekers speciaal hiervoor componeerden - van slechtere kwaliteit worden. Het geluid wordt minder helder en er komt meer ruis. De sporter merkt dit meteen en weet dus dat hij niet goed staat. Hij kan zijn houding aanpassen tot het geluid beter wordt, of stoppen met de oefening en het nog een keer proberen. 

Dit soort ‘biofeedback’ geeft mensen snel informatie, zonder dat ze op hun telefoon moeten kijken of er gesproken woorden door de koptelefoon komen. Daarom is het uitermate geschikt als je je handen vol hebt en tegelijk intensieve ingewikkelde oefeningen doet, waarbij details belangrijk zijn. 

 

Instructeur net zo goed als muziek

Het onderzoek vergeleek sporters met het muzieksysteem en de sensoren met anderen die alleen de sensoren hadden en feedback kregen van een instructeur die de sensor-data ziet. Beide groepen presteerden beter en voelden zich fitter na de oefeningen. Een instructeur is natuurlijk wel duurder en vraagt om expertise, terwijl het muzieksysteem alles automatisch doet. 

Als volgende stap willen de onderzoekers het systeem praktischer maken. Als je elke keer voor je naar de sportschool gaat 22 sensoren op moet plakken, gebruik je het systeem niet snel. Hoe de onderzoekers het aantal sensoren terug willen dringen weten ze nog niet.

Beeld: Christopher DeWitt

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.