Een zonnebril met organische zonnecellen in de glazen wekt genoeg stroom op voor een hoorapparaat of een stappenteller. Het is een demonstratieproject van het Karlsruher Institut für Technologie.

Voor het opwekken van grote vermogens aan groene stroom leggen we steeds vaker zonneweides aan (lees: ‘Weer records voor Nederlandse zonneparken’ en ‘Record laagteprijs zonnepark Dubai’) en zetten we de daken van gebouwen vol zonnepanelen (lees: ‘Hernieuwd Thialf officieel van start’).

Maar stroom uit zonlicht kan ik ook in kleinere hoeveelheden nuttig zijn. Bijvoorbeeld als voeding voor een klein elektronisch apparaatje dat je met je meedraagt, zoals een gehoorapparaat, pacemaker of stappenteller.

Om te laten zien wat er rond je lijf allemaal mogelijk is met zonnecellen, bouwden onderzoekers van het Karlsruher Institut für Technologie een bijzondere zonnebril. Het blauwe glas van de bril is eigenlijk een halftransparante organische zonnecel.
 

Temperatuur

De zonneglazen leveren stroom aan een paar elektronische componenten in de poten van de bril. Daar zitten sensoren die de temperatuur van de omgeving en de lichtintensiteit meten en afbeelden op een display; niet supernuttig, maar het is dan ook een demonstratie.

De bril werkt vanaf een verlichtingssterkte van 500 lux. Dit betekent dat het in de buitenlucht zeker goed gaat en zelfs binnen (in een standaard kantooromgeving bijvoorbeeld) pikken de glazen nog genoeg licht op. De zonnecellen leveren een maximaal vermogen van 200 mW, volgens de onderzoekers voldoende om een gehoorapparaatje te laten werken.

Organische zonnecellen hebben (nog) een lager rendement dan de bekende zonnecellen van silicium, die je op daken vindt. Maar daar staan weer andere voordelen tegenover: ze zijn buigzaam en naar wens transparant te maken.

Alle details van de bijzondere zonnebril staan beschreven in een onlangs verschenen artikel in het vakblad Energy Technology.


Foto Karlsruher Institut für Technologie

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.