Ze is in Delft opgeleid als ingenieur, maar Carlijn Kingma werkt nu als kunstenaar/cartograaf en maakt de meeste fantastische tekeningen met extreme details. Vanaf 29 september exposeert ze in Rijksmuseum Twenthe met haar werk.

Haar tekeningen worden wel vergeleken met de kunstwerken van Jeroen Bosch of van de Italiaanse meester Giovanni Battista Piranesi. Die laatste is haar grote idool, liet Kingma zich ooit ontvallen.

Ze studeerde architectuur aan de TU Delft en haalde een 10 voor haar nogal onconventionele afstudeerwerk. Kunstenaar voelt ze zich niet, maar ook ingenieur dekt de lading niet. ‘Ik ben cartograaf. Ik teken denkwerelden’, liet Kingma zich in 2018 ontvallen tegen journalist Anouck Vrouwe, die haar sprak voor De Ingenieur.

Dat leidde tot het artikel ‘Als je tekent, overzie je dingen beter’, dat gratis is te lezen (pdf-bestand).
 

Museum

Het werk van Kingma is nog tot 10 januari 2021 te bekijken in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Dat kocht ook haar nieuwste werk aan, ‘Het weefsel der mensheid’, dat ze maakte in nauwe samenwerking met Rutger Bregman. Het werk is online te zien bij De Correspondent, waar Kingma de bezoeker aan de hand meeneemt door het kunstwerk.
 

A History of the Utopian Tradition. Klik op de tekening voor een grote versie. Illustratie Carlijn Kingma

 

Openingsfoto Jacko van Dijke

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.