In China verbleven acht studenten in een ‘maanverblijf’, waar ze zelf hun eten moesten verbouwen. Volgens de eerste berichten is de proef geslaagd.

Kunnen mensen gedurende langere tijd overleven in een verblijf dat afgezonderd is van de rest van de wereld? Waar ze dus zelf voor hun voedsel, zuurstof, water en verwerking van het afval moeten zorgen? Afgelopen jaar testten acht studenten dat in het gesimuleerde maanverblijf Yuegong-1 (vrij vertaald Maanpaleis-1) op de Universiteit van Beijing.

De controlekamer.


De test gebeurde in verschillende fases. Op 10 mei vorig jaar ging de eerste groep van vier studenten het maanpaleis binnen. Na 60 dagen werden die afgelost door een tweede groep die 200 dagen in het maanpaleis verbleef, waarop de eerste groep weer terugkeerde en er deze week weer er uit kwam, na een verblijf van 110 dagen.


Gesloten ecosysteem
 

Het maanpaleis, met twee compartimenten voor plantenteelt en een verblijfsruimte.


Het maanverblijf is een zogeheten bioregenerative life support system, waarin mensen, dieren, planten en micro-organismen een ecosysteem vormen in een gesloten ruimte. Het maanpaleis heeft een vloeroppervlak van zo’n 150 m2. Het bestaat uit drie compartimenten: twee voor de teelt van planten en een verblijfsruimte. Er werden verschillende proeven gedaan om de teelt van de planten te verbeteren en er werd ook geëxperimenteerd met het effect van licht op de deelnemers aan het project.


Hawaï

Het is niet de eerste keer dat zo’n proef wordt gehouden. In de Hawaii Space Exploration Analog verbleven sinds 2013 in vijf missies teams van 6 tot 8 personen. Gedurende een periode van 120 tot 240 dagen moesten zij met elkaar overleven. De laatste missie werd dit jaar overigens afgebroken nadat een van de deelnemers een elektrische schok had gekregen. Meer over het overleven van een Marsreis is te vinden in onze longread Retourtje rode planeet.
 

In het maanpaleis geteelde groente.


Verder loopt in Lima een experiment met het laten groeien van aardappels in een cubesat minisatelliet (lees ‘Aardappels kweken in minisatelliet’).

In China zelf kondigde de Chinese Academie van Wetenschappen vorig jaar plannen aan voor de bouw van een Marsverblijf in een van China’s woestijnen (lees ‘China bouwt Mars-basis op aarde’).

Het maanproject past in het Chinese streven om over een kleine twintig jaar een bemande missie naar de maan te sturen in het kader van het Chinese Lunar Exploration Program.
 

Beeld: CMSE
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.