Tijdens de Dutch Design Week besteedden verschillende designers in verschillende exposities aandacht aan circulariteit. Hergebruik van grondstoffen is daarin de tegenhanger van de wegwerpcultuur. De week is inmiddels afgesloten, dit is onze laatste repoirtage van dit evenement.

In het Klokgebouw op Strijp-S is de Embassy of Circularity te vinden. Deze expositie is vooral gericht op circulair wonen. In het midden van de ruimte een groot rond theater waar verschillende lezingen en andere evenementen rondom circulariteit worden georganiseerd door ABN AMRO. Daar omheen is de algemene expositie te bekijken. Het begint met een duurzame manier om huizen te bouwen, namelijk door muren van stro of stenen van plastic.


Strohuizen
 

De wand van geperst stro in een houten frame.


Strotec is een bedrijf dat huizen bouwt van stro en hout. De muren worden opgetrokken vanuit een houten frame. Daar tussenin worden panelen van geperst stro geplaatst, afkomstig uit Litouwen. Het gebruik van panelen maakt de bouwtijd kort. Verder zijn de materialen  CO2-neutraal proces. De bomen die voor het hout worden gekapt hebben eerst CO2 uit de lucht opgenomen. Iets soortgelijks geldt voor het stro, een afvalproduct uit de landbouw. Aan de buitenkant van het stro wordt een laag leem aangebracht met daarop een speciale leemverf voor de afwerking. De eerste huizen die op deze manier gebouwd zijn, staan in Eindhoven. De vorm van het huis is aan te passen aan de wensen van de eigenaren.  

Ook materialen voor de inrichting van het huis komen aan bod. Verschillende stoffen van gerecycled materiaal zien er uit als nieuw en ook plastic kan goed worden hergebruikt.


Zonne-energie

Zonnepanelen worden steeds vaker gebruikt om huizen te voorzien van groene stroom. Maar de designers van Dutch Solar Design vinden dat de zonnepanelen mooier kunnen en vooral beter geïntegreerd in de gevel van een huis. Daarom bedachten zij een systeem met kleine panelen. Designer Lars Okel legt uit: ‘We hebben gekozen voor een design met stippen: het zonlicht kan er nog goed doorheen, en van een afstand zie je een mooi patroon.’ De afgelopen twee jaar werkte het team aan een project om de vormgeving van het product helemaal rond te krijgen. Vanaf 2019 gaan ze meer testen met de techniek in de panelen. ‘Het moet natuurlijk wel voor een langere tijd werkend tegen de gevel van een huis blijven zitten’, vertelt Okel lachend. ‘Zonne-energie is in ieder geval een mooie manier om de ‘gratis’ energie van de natuur te gebruiken om aangenaam te wonen.’
 

Modules van Dutch Solar Design.


Naast de mooi vormgegeven zonnepanelen zijn er nog meer projecten te vinden op de Dutch Design Week die proberen op een circulaire manier te leven. Plug-in City is het hart van Strijp-S. Het is een kleine ‘stad’ die gemaakt is volgens het principe van de circulaire economie, bestaande uit onder andere oude zeecontainers, oude ramen en andere tweedehandse materialen. Het gebouw diende aanvankelijk als ruimte voor evenementen, maar na een tijdje kozen ook designers, architecten en artiesten voor het gebouw. Het is nu een living lab, werkplek en culturele ontmoetingsplek in één. Het project groeit nog steeds en daarom krijgt het vanaf dit jaar een upgrade; ‘plug-in-city 2.0’.
 

Plug-in City.


Plastic
 

Schalen van gerecycled plastic.


Een groep designers probeert met het project Precious Plastic  de groeiende berg plastic afval op een bijzondere manier te hergebruiken. Het project begon in 2014 en is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde actie. Zes weken geleden hebben zij het VDMA terrein in de binnenstad van Eindhoven betrokken om het project verder te ontwikkelen. ‘We willen mensen bewust maken van het feit dat er heel veel plastic is en dat we dat niet zomaar weg hoeven te gooien’, legt Benjamin Gammaire, developer van Precious Plastic, uit. ‘We laten machines en handelingen zien die nodig zijn om plastic te bewerken tot nieuwe producten.’ Een voorbeeld daarvan is een duo uit Spanje dat van oud plastic unieke zonnebrillen maken. De koper kan zelf de kleur bepalen en alle onderdelen zijn los verkrijgbaar en passen op elkaar zodat de consument van de onderdelen van het montuur weer een nieuwe bril kan maken.
 

Zonnebrillen van gerecycled plastic.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.