Eureka

Amazons Alexa, de slimme speaker die naar je luistert en tegen je kletst, krijgt er mogelijk een nieuwe taak bij. De digitale assistent kan met een speciale app de ademhaling tijdens de slaap monitoren. Mocht je onverhoopt een hartaanval krijgen en naar adem gaan happen, dan probeert Alexa met een luid signaal je partner te wekken.

Blijft een reactie van je bedgenoot uit, dan belt de assistent het alarmnummer. Dit zou volgens ­wetenschappers van de University of Washington, die de app onlangs ontwikkelden, veel slachtoffers kunnen schelen. Immers, hoe sneller reanimatie plaatsvindt, hoe groter de overlevingskans.
 

Honderden telefoontjes

De Amerikanen zijn een lange weg gegaan. Uitgangspunt is dat veel hartaanvallen thuis in bed plaatsvinden en in de helft van de gevallen gepaard gaan met happen naar lucht. Dit zogeheten agonale ademhalen, ook wel gaspen ­genoemd, is door een arts goed te ­onderscheiden van snurkgeluiden of ­andere niet-bedreigende patronen. Dan zou een algoritme dat heeft leren luisteren naar ademhalingspatronen daar ook toe in staat moeten zijn, redeneerden de wetenschappers. 

Ze verzamelden hiervoor honderden 911-telefoontjes naar ziekenhuizen, gepleegd tussen 2009 en 2017, waarbij een omstander de hoorn bij de patiënt hield. Artsen bepaalden op basis van het ademhalingspatroon of onmiddellijke hulp ­nodig was. De wetenschappers maakten kortdurende audioclipjes van de telefoontjes met agonale patronen en speelden die onder verschillende omstandigheden af voor een algoritme. Dat leerde zo gaspen te destilleren uit een brij van achtergrondgeluiden, zoals een zoemende airco, voorbijrazende auto’s, snorrende katten en blaffende honden.
 

Met een app kan de digitale assistent Alexa de ademhaling van slapende mensen in de gaten houden.

Meer data

Al dit leren leverde aardige resultaten op. Zo is het percentage vals-negatieven 3 %: het algoritme herkent 97 van de 100 agonale patronen. Het percentage vals-positieven ligt een stuk lager: ongeveer 2 op de 1000 keer rukt een ambulance voor niets uit. Het algoritme wordt de komende tijd nog gevoed met meer data om de foutpercentages omlaag te krijgen.

Het is de bedoeling om de app op de markt te brengen via Sound Life Sciences, een spin-off van de University of Washington. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.