Veel bestaande drones worden in vliegtijd en actieradius beperkt doordat ze alleen een accu aan boord hebben. Het Britse bedrijf Intelligent Energy pakt dit probleem aan door drones te voorzien van een brandstofcel op waterstof. Die verhoogt de vliegtijd van 20 minuten naar enkele uren. Dat is belangrijk voor verschillende toepassingen van drones.

Bestaande drones kunnen vaak maar korte tijd vliegen, voordat de batterij leeg raakt. Sommige toestellen hebben extra juice aan boord waarmee de drone langer onafgebroken in de lucht kan blijven. Toch is een vliegtijd langer dan 1 uur zeldzaam. Daarna moet de drone landen en met de stekker 1 of 2 uur in het stopcontact. Deze beperkingen zitten een brede doorbraak van drones in de weg, want voor veel toepassingen moet een toestel langer in de lucht kunnen blijven.

Vliegtijd omhoog

Daar wil Intelligent Energy verandering in brengen. De energiespecialist bouwde op enkele drones lichtgewicht brandstofcellen in die lopen op waterstof. Daardoor ging de vliegtijd van dit type drone omhoog van 20 minuten naar enkele uren. Bijkomend voordeel: is de tank leeg, dan duurt bijvullen slechts een paar minuten.

Het bedrijf deed het afgelopen jaar uitgebreide tests met de drones, waarbij een camera aan boord de vluchten filmde. Daaruit bleek dat de propellers van het toestel ook continu en dus betrouwbaar blijven ronddraaien wanneer ze hun vermogen uit de brandstofcel halen.

Pakketjes en inspecties

Toepassingen waarbij de drone langer in de lucht moet blijven, zijn bijvoorbeeld het bezorgen van pakketjes, de inspectie van boorplatforms, het uitvoeren van reddingsoperaties en luchtfotografie.

Intelligent Energy presenteert de drone met brandstofcel aan het publiek tijdens de beurs CES 2016, van 6 tot 9 januari in Las Vegas, VS.

Meer details over de waterstofaangedreven drone zijn te lezen in het persbericht van Intelligent Energy.

Foto en illustratie: Intelligent Energy

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.