Drones worden al grif gebruikt voor het maken van beelden, maar de Britse Royal Navy heeft nu twee typen drones getest voor het bevoorraden van troepen of vliegdekschepen. De proeven gaan door en leiden op korte termijn mogelijk tot gebruik in de praktijk.

 

De testen vonden plaats op marinebasis Culdrose in Cornwall, in het zuidwesten van Engeland. Hier leidde de 700X Naval Air Squadron van de Royal Navy een reeks testvluchten met twee verschillende typen drones.

De eerste was een zogeheten quadcopter, type T-600, van het bedrijf Malloy. Dit toestel heeft vier rotoren en kan maximaal 250 kilogram vervoeren over langere afstanden.

Het tweede toestel was een fixed-wing drone van het bedrijf Windracers Autonomous Systems. Deze drone kan honderd kilogram over langere afstanden vervoeren.
 

Eerste hulp, munitie en reserveonderdelen

Het doel van de testvluchten, onder de naam Heavy Lift Challenge, was te kijken hoe geschikt deze toestellen kunnen zijn voor het bevoorraden van bijvoorbeeld de frontlinie of van een vliegdekschip. Spullen die nu al door de lucht vervoerd worden, lopen uiteen van humanitaire hulpgoederen, materialen voor acute medische hulp, munitie en reserveonderdelen.

Legers over de hele wereld kijken met veel belangstelling naar drones, omdat de onbemande vliegtuigjes of helikopters bevoorrading beloven zonder dat daarbij mensen het risico lopen gewond te raken of gedood te worden. Wordt een bevoorradingsdrone uit de lucht geschoten, dan is dat jammer, maar dat levert geen persoonlijke verliezen op.
 

 

Duizend kilometer

Het fixed-wing toestel (hierboven op de foto) lijkt daarvoor in ieder geval geschikt, want dat slaagde erin om een afstand van duizend kilometer te overbruggen met een dummy-lading aan boord. Die lading werd ook nog eens heel precies op een nagemaakt vliegdekschip afgeleverd. Dat maakte de Britse Koninklijke Marine bekend.
 

Blijven hangen

Over de quadcopter zijn geen resultaten bekendgemaakt, maar het is te verwachten dat dit toestel niet dergelijke enorme afstanden kan afleggen met een zware lading. Daar is het type immers niet voor gemaakt. Het helikopter-ontwerp juist weer geschikt om te blijven hangen op dezelfde plek; dat kan een vliegtuigachtige drone juist weer niet.
 

Opschalen voor gebruik in oorlogen

Toch ‘heeft de Heavy Lift Challenge onze verwachtingen ruim overtroffen’, zegt brigadier Dan Cheesman, chief technology officer van de Royal Navy in het persbericht.

‘Dit is een vruchtbare samenwerking tussen ons, de Future Capability Group van Defensie en het bedrijfsleven. Tot nu toe heeft dit spectaculaire resultaten opgeleverd. We zijn er nog niet, maar over misschien al een maand of twee hebben we denk ik genoeg bewijs in handen dat deze technologie op te schalen is voor gebruik in oorlogen.’

De betrokken partijen willen de testen uitbreiden naar andersoortige omgevingen én nieuwe typen drones gaan inzetten tijdens de testvluchten.



Openingsbeeld: de quadcopter tijdens een testvlucht. Foto DE&S

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.