Desperate times call for desperate measures. In Duitsland praten politici ineens over het langer openhouden van de resterende kerncentrales, melden Duitse media. Dat moet de afhankelijkheid van — grotendeels Russisch — aardgas verkleinen.


Hoewel Duitsland bekendstaat om zijn voortvarend aangepakte energietransitie, gebruikt het land ook nog veel aardgas, steenkool en bruinkool. Dat gas en die kolen komen voor minstens de helft uit Rusland.

Nu een aantal Russische banken door de internationale gemeenschap wordt uitgesloten van het bankenbetalingssysteem SWIFT,  kan die levering van fossiele brandstoffen van Rusland aan Duitsland in gevaar komen. Dat zou problematisch worden, te meer daar Duitsland al heeft besloten om de dikke Nord Stream 2-pijpleiding voorlopig niet te openen. Die loopt onder zee van Rusland naar Duitsland.
 

Stoppen met kernenergie

Na de ramp bij de Japanse kerncentrale Fukushima in 2011 besloot Duitsland om op termijn helemaal te stoppen met kernenergie. Deze Atomausstieg moest eind dit jaar zijn voltooid met het uit bedrijf halen van de laatste drie kernreactoren.

Dat besluit staat nu op de helling, melden Duitse media. De baas van een belangrijk economisch onderzoeksinstituut, het ifo Institut, gooide in een kranteninterview al een balletje op over het langer openhouden van de kerncentrales.
 

 

En in een tv-interview met de ARD zei Robert Habeck, de Duitse bondsminister van Economische zaken en Klimaat (Die Grünen), gisteren dat zijn ministerie onderzoekt of de laatste kernreactoren langer in bedrijf kunnen blijven.
 

Brandstof een probleem

De groene minister wil dit op ideologische gronden niet uitsluiten, maar het is maar zeer de vraag of het openhouden van de kerncentrales de komende winter (2022 - 2023) zal helpen, meldt de website Wattisduurzaam. Het lijkt onmogelijk om nog op tijd aan voldoende brandstof voor de centrales te komen.

Wel lijkt de Duitse regering nu voor te sorteren op het zo snel als mogelijk heropenen van de drie centrales. Dat is goed te begrijpen, want die zijn tezamen goed voor een elektrisch vermogen van vier gigawatt. Je moet heel wat aardgas importeren om dat te vervangen.
 

Nederland

Ondertussen neemt de Nederlandse Gasunie maatregelen om ook in ons land de leveringszekerheid van aardgas te vergroten, meldt het overheidsbedrijf vandaag in een persbericht. Het wil nog dit jaar de importcapaciteit van lng (liquefied natural gas) vergroten.
 

Een schip dat lng vervoert, vloeibaar gemaakt aardgas. Foto Martian-2008 / CC BY-SA 4.0

 

Op de iets langere termijn wil Gasunie in Duitsland een nieuwe opslagterminal voor lng bouwen. Die komt te staan in Brunsbüttel, ten noordwesten van Hamburg. De gesprekken met de Duitse overheid over de bouw zijn in de afrondende fase, meldt het bedrijf. Gasunie hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het aanleggen van deze terminal. Die zal behalve voor lng ook geschikt worden gemaakt voor het importeren van (groene) waterstof.
 

Groninger veld

Als Nederland minder aardgas uit Rusland krijgt (15 procent van ons gas komt daarvandaan), zal het toch weer meer moeten gaan oppompen uit het eigen Groninger veld, een pijnlijke maatregel voor de bewoners daar.

Alternatief is om lang met grote lng-tankers (zie foto hierboven) van ver te laten komen, bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten of het Midden-Oosten. Probleem daarbij is dat bedrijven uit die regio’s vaak hun gas al aan andere landen hebben beloofd, schrijft NRC. Dat onze energieprijzen verder zullen stijgen, lijkt zeker.


Openingsfoto: Kerncentrale Emsland, een van de drie centrales die nog open is, bij Lingen. Foto Krd / CC BY-SA 4.0

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.