Komende zaterdag 20 oktober gaat de Dutch Design Week van start met als thema: If not us, then who? Samen bepalen we hoe de wereld eruit ziet en ontwerpen we eigenlijk alles om ons heen. De hele week staat in dit thema en richt zich, zoals altijd, vooral op experimentele ontwerpen voor de toekomst.

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) is er ruimte voor designers uit alle windstreken en komt het publiek van over de wereld naar Eindhoven om hun werk te bewonderen. 2600 ontwerpers organiseren 400 events op 110 locaties waar je kunt genieten van design in de breedste zin van het woord.

‘We herkennen het oplossingsgerichte denken, het functionele, het humanisme, de vrijdenkers, de brutaliteit, de humor, de relativering, het eigenzinnige, het niet denken in hiërarchische barrières, het onconventionele’, zo schrijft DDW op de website.

Hieronder een greep uit het veelzijdige programma.


Manifestations: will the future design us?

Dit is het grootste Art&Tech event tijdens de DDW. Hier vind je technologie van zijn meest menselijke kant. De lijn tussen mens en technologie wordt steeds vager en dat zorgt voor een spannend grijs gebied in het midden. Dat is precies waar deze expositie van jonge, vaak net afgestudeerde designers over gaat.
 


 


Graduationshow

De Graduation Show is een jaarlijks terugkerend event op de DDW waarin afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven hun werk presenteren. Het is een veelzijdige expositie waar je de kunstwerken niet alleen kunt bewonderen, maar waar je ook in gesprek kunt gaan met de jonge designers.
 

 

Embassy of …

Het World Design Event organiseert dit jaar verschillende exposities en evenementen tijdens de DDW. Zo kun je de embassy of water, health, mobility, food en circularity bezoeken op verschillende plekken in Eindhoven. Binnen deze exposities staat de rol van design bij een bepaald maatschappelijk onderwerp centraal.


 

Home Smart Home

VPRO Medialab organiseert een multimediale expositie waarin de invloed van The internet of things op ons persoonlijke leven wordt onderzocht. Zo kun je deelnemen aan de interactieve expositie waarin jij de vrijwilliger bent die een oudere dame verzorgt, ondersteunt door de technologie van de toekomst. Ook kun je een drietal films bekijken en meediscussiëren tijdens de Home Smart Home Night.


 

What if Lab: Smart society meets design

‘Wat als?’ is een krachtige vraag en deze vraag is vaak de basis van wetenschap en vernieuwing. Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert samen met Dutch Design Foundation (DDF) een What if Lab: een ontwerpopdracht rondom sociaal-maatschappelijke kwesties, waar Nederlandse gemeenten in de praktijk mee worstelen. Er wordt ingezoomd op drie thema’s: e-health, urban poverty en resilience.


 

Tentoonstelling Circular Design

Tijdens DDW is ook de tentoonstelling Clean Revolution te zien die eerder in San Francisco hing. Nederlandse ontwerpers laten zien dat ze producten kunnen ontwikkelen die nuttig en mooi zijn, gericht op de gebruiker en ook nog eens duurzaam geproduceerd. Ze maken minimaal gebruik van nieuwe materialen, waarbij van elk product restmateriaal of overblijfsel kan worden hergebruikt. Hun producten gaan ook nog eens lang mee, of juist niet, en dienen na gebruik weer als grondstof. Lees verder ‘Expositie over Dutch Circulair Design in San Francisco’.(Linda Bak)
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.