NASA heeft de eerste foto's vrijgegeven die de satelliet Juno heeft gemaakt toen hij het dichtst langs Jupiter scheerde. De foto's laten bij de polen van de planeet een bizar patroon zien van van stormen.

Juno maakte foto's terwijl hij Jupiter nadert en er weer vandaan reist.

Ruim een week geleden scheerde de Juno-satelliet op een afstand van 4200 km langs de reuzenplaneet in ons zonnestelsel ('Satelliet Juno dichter dan ooit bij Jupiter'). Daarbij gebruikte de ruimteveer alle instrumenten aan boord om het gasoppervlak van Jupiter te bestuderen. De NASA heeft nu na bewerking de eerste foto's vrijgegeven die Juno tijdens die vlucht maakte.

De noordpool

De foto's laten zien wat een bijzondere planeet Jupiter is. Op de polen van de gasreus (ruim 1300 keer groter dan de aarde) woeden allerhande tornado-achtige stormen met verschillende diameters. De foto linksboven is genomen op een afstand van 195.000 km.

De rechter foto is genomen op een afstand van 78.000 km. Het noord-zuid golfpatroon is afkomstig van een straalstroom in het gasoppervlak die van oost naar west gaat. Bij de overgang van nacht naar dag is ook te zien dat de wolken gelaagd zijn: een hogere wolk zit al in het daglicht, terwijl de wolken eronder nog donker zijn.

De zuidpool

Soortgelijke opnames, maar dan van de zuidpool van Jupiter. Deze foto linksboven is nog dichterbij genomen, op een afstand van 38.000 km, en is samengesteld uit twee opnames om in het beeld meer contrast te krijgen. Het gasoppervlak heeft hier een chaotische structuur doordat verschillende stormen door elkaar dwarrelen.

De rechter foto is gemaakt op een afstand van 94.500 km, toen Juno zich precies boven de zuidpool bevond.

Zuidelijk infraroodschijnsel

Een infrarood-opname van de aura (onzichtbare uitwaartse straling) van de zuidpool van Jupiter laat zien dat de planeet bij de polen waterstofionen uitzendt. De opname is samengesteld uit verschillende foto’s die enkele minuten na elkaar zijn genomen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.