Voor de kust van Japan komen binnenkort turbines die golfenergie gebruiken om energie op te wekken. Het gaat om een kleine testinstallatie met turbinewieken van nog geen veertig centimeter lang, maar volgens de bedenker is dit de toekomst van energie in Japan.

Door slechts één procent van de Japanse kust te voorzien van deze turbines zou je het equivalent van 10 kerncentrales (10 GW) aan energie op kunnen wekken. Bedenker Tsumoru Shintake van het Okinawa Institute of Science and Technology werkt al sinds 2013 aan het idee en zegt nu eindelijk klaar te zijn om zijn idee in het echt te bouwen.

De turbines kunnen het best worden geplaatst in koraalriffen of bij tetrapods, structuren die in het water zijn geplaatst om kusterosie tegen te gaan. Daar stromen de golven zo, dat de rechtopstaande turbines constant door golven worden overspoeld. Zowel de turbinebladen als de mast waar de turbine aan vast zit zijn gemaakt van een flexibel materiaal: is de kracht van de golven heel erg groot, bijvoorbeeld bij een orkaan, dan buigt de turbine met de golven mee.

 

 

Bescherming

Het is niet voor het eerst dat iemand probeert golfenergie te winnen. Wat deze turbines uniek maakt is hun dubbele functie: ze wekken energie op en beschermen ondertussen de kust tegen erosie, doordat de kracht van de golven beter wordt verspreid. Omdat ze relatief dicht bij de kust staan is het installateren bovendien makkelijker: je hoeft immers niet naar ver de zee op om de paal voor de turbine in de grond te plaatsen.

De techniek werkt vooral in Japan, omdat de kust op veel plekken tetrapods heeft liggen: 30 procent van het kustoppervlak is van deze golfbrekers voorzien. Door turbines voor deze stenen blokken te plaatsen kan je volgens Shintake's onderzoek ongekend veel energie opwekken.

 

Of al zijn grote beloftes ook in de praktijk hout snijden zullen de eerste proeven met de kleine testturbines moeten uitwijzen. Ondertussen zoekt Shintake al naar industriepartners om genoeg geld binnen te halen voor een écht golfenergiecentrale.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.