De Technische Universiteit Eindhoven heeft vanmorgen de finale van de RoboCup, het WK Voetbal voor robots, verloren. In de slotwedstrijd tegen de Chinese Beijing Information Science and Technology University bleek de tegenstander sneller en beter in verdedigen dan de Eindhovense mechanische sporters. 

Teamleider Lotte de Koning van Tech United, zoals het TU/e-team heet, vond het jammer dat haar team had verloren, hoewel ze niet echt teleurgesteld was. ‘Ze waren deze keer gewoon beter. En hoewel wij ook een heleboel goed deden, wisten onze robots gewoon niet langs hun verdediging te komen’, vertelde ze in een interview kort na de finale. 
 


Gevoelig verlies

Het is een gevoelig verlies voor de Eindhovenaren, omdat ze het Chinese team, Water genaamd, in voorgaande jaren nog wel versloegen. In 2016 werd het team kampioen in de Middle Size League voor robots van maximaal 80 cm hoog. Ook in 2012 en 2014 won Eindhoven, en de afgelopen tien keer stonde ze in de finale. Overigens was het vorig jaar ook erg spannend: Eindhoven won toen met penalties.

‘Wat doorslaggevend was, was dat Water dit jaar geen technische defecten had', zei De Koning. 'Vorig jaar moesten ze regelmatig een robot even uit het veld halen voor reparaties en dan is het makkelijker om door de verdediging heen te komen. Dit jaar was het gewoon vier tegen vier en bleek doorbreken lastig.’

Uiteindelijk verloor Eindhoven met 6-3. In de eerste helft gingen de teams nog gelijkop, maar in de tweede helft werd duidelijk dat de Chinese robots in het voordeel waren. Zij waren sneller, en de meer technisch begaafde robots van Tech United konden daar niet mee omgaan. De Koning: 'Wij kunnen echt nog wat leren van hun dribbel.'
 

Het team (met rechts teamleider Lotte de Koning) tijdens de wedstrijd

 

Autonoom

De RoboCup vond dit jaar in Japan plaats. Tijdens het kampioenschap zijn er verschillende afmetingen waarin robots tegen elkaar strijden. Naast de Middle Sized League zijn er bijvoorbeeld ook wedstrijden met standaardrobots, waarin de deelnemers alleen software schrijven om de robots zo goed mogelijk te laten presteren. Ook is er een Humanoid League, waarin mensachtige robots voetballen.

In alle gevallen mogen de teams hun robots van te voren programmeren, maar eenmaal op het veld bewegen de machines autonoom: de mensen zijn alleen nog toeschouwers en coaches, en mogen de robots niet zelf besturen. Daarmee hoopt de organisatie de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie én van bewegingssystemen voor robots te versnellen.

Dit jaar deed de Universiteit Twente voor het eerst ook mee met het robotfestijn. Zij streden in de Small Size League met robotjes van maximaal 15 cm hoog en werden veertiende. Volgens de Twentse teamleider een prima resultaat voor de eerste keer.

Beeld: TU/e

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.