Offshorebedrijf Allseas heeft een film gemaakt over een megaklus: het weghalen van het complete olieplatform Brent Delta van Shell. De klus werd geklaard door het speciaal daarvoor gebouwde schip Pioneering Spirit.

Shell kondigde twee jaar geleden aan dat het zijn Brent-platforms zou ontmantelen (lees: 'Shell ontmantelt Brent olieveld'). Als eerste was het platform Brent Delta aan de beurt, waarvan de topside (de bovenkant) een gewicht heeft van 23.500 ton. Shell schakelde Allseas in, dat met zijn speciale hefschip Pioneering Spirit (lees: 'Inside 'Pioneering Spirit' in staat is dat gevaarte in één keer mee te nemen. Dit had de voorkeur boven het platform uit elkaar halen en de losse onderdelen met kleinere schepen naar de) wal te brengen.


Tweede keer

Het was de tweede klus voor het reuzenschip Pioneering Spirit, nadat eerder het Yme-platform van SBM Offshore verwijderde. Dat platform woog 13.400 ton en was dus aanzienlijk lichter dan Brent Delta. Met het Shell-platform kwam de Pioneering Spirit bijna op de helft van zijn maximale hefvermogen van 48.000 ton.

De hefoperatie, eind april uitgevoerd, duurde in totaal 12 uur en verliep vlekkeloos. Voorafgaand aan de operatie waren de poten waar het platform op rust doorgezaagd.

De film laat zien hoe de Pioneering Spirit bij het platform komt, met zijn grijpers de onderkant vastpakt, het gevaarte in één keer omhoog tilt, wegvaart, en het vervolgens neerzet op een bark. Die bracht de topside naar een werf in het Engelse Teesside voor verdere ontmanteling.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.