De tien finalisten voor de titel Nationaal Innovatie Icoon zijn bekend. Minister Kamp van Economische Zaken wil hiermee Nederland als innovatieland propageren. 

De tien finalisten zijn:

Redstack - B​lue energy

Blue energy wil energie winnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen zoet en zout water. Op de Afsluitdijk draait een proefinstallatie. Lees hier meer over de Blue Energy-proefcentrale.

4Silence - Whisstone

Speciaal gevormde betonblokken buigen het geluid langs een autoweg af, wat eenzelfde geluidbesparing levert als het gebruik van geluidsschermen, maar minder kost en het uitzicht behoudt.

AutomotiveNL - Talking Traffic

Technologie om auto's met elkaar te laten communiceren. Dat verhoogt de veiligheid en bevordert de doorstroming, en is belangrijk bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.Lees hier meer over onderling communicerende voertuigen.

Tata Steel - Hisarna

Een revolutionair nieuwe manier om uit erts ijzer te produceren. De methode leidt tot 20% minder CO2-uitstoot. Lees hier meer over het Hisarna-proces om ruwijzer te maken.

Groasis -Growboxx

Papieren doos die het mogelijk maakt dat planten en bomen in droge streken wortel schieten en zo kunnen volgroeien. Lees hier meer over de Growboxx.

In Ovo - In Ovo

Methode om het geslacht van een kuiken te bepalen als die nog in het ei zit. Haantjes hoeven niet meer te worden uitgebroed en na de geboorte gedood.

NIOO - Poep is goud

Algen halen waardevolle grondstoffen zoals fosfor uit het afvalwater en breken stoffen als medicijnresten en bacteriën af.

Microsure - microchirurgie

Microsure is een robot voor microchirurgie. Hij maakt het mogelijk om haarvaten en zenuwen te opereren door de bewegingen van de chirurg te verkleinen, waarbij eventuele trillingen worden weggefilterd. Lees hier meer over de Microsure robot.

ASML - Lighthouse

Hoogvermogen elektronenversneller waarmee radio-isotopen voor medisch gebruik zijn te produceren. Een kernreactor is dan niet meer nodig.

Synthon Biopharmaceuticals

Synthon maakt een nieuwe generatie kankermedicijn dat alleen wordt opgenomen in een kankercel, waardoor er minder bijwerkingen zijn.

Winnaar in oktober

Een jury, onder voorzitterschap van oud-minister Hans Weijers, zal in oktober de winnaars bekend maken. Los van de eer verbindt de regering aan de titel de belofte het icoon in de internationale arena te promoten. In 2014 waren de Nationale Iconen gekweekte stamcellen (Hubrecht Instituut), Quantum Technologie (TU Delft), de hybride aardappel (Solynta) en Bioneedle (Gijsbert van de Wijdeven). De laatste is overigens failliet gegaan en bezig met een doorstart - winst garandeert dus geen succes.

Beeld: de operatierobot van Microsure

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.