Eureka

Naar verluidt worden er dagelijks anderhalf miljard wattenstaafjes geproduceerd. Een bizarre hoeveelheid, vond de Deense start-up LastSwab, en bedacht een oorreiniger die duizenden keren is te hergebruiken.

LastSwab is ervan overtuigd dat het gelijknamige staafje het milieu stukken minder belast dan conventionele wattenstaafjes, waarvan een groot deel in de zee of op het strand eindigt. Zo is de Engelse kust er goed van voorzien: per 30 meter strand worden er gemiddeld negen geteld.
 

Allesbehalve afbreekbaar

Helaas zijn de materialen waaruit LastSwab bestaat bepaald niet milieuvriendelijk. Het staafje zelf is van nylon gemaakt en beide kopjes bestaan uit medische siliconen. Die voelen goed aan, gaan lang mee en zijn prima afwasbaar, maar zijn allesbehalve afbreekbaar.

Dit wordt volgens LastSwab echter helemaal goedgemaakt door het vrijwel eindeloze hergebruik: daardoor belanden er op jaarbasis simpelweg een stuk minder wattenstaafjes in zee. Uit een niet gepubliceerde rekensom zou blijken dat dat de milieubelasting door een LastSwab-staafje 0,1 procent is van die van een conventioneel staafje.
 

Grote belangstelling

De staafjes, waaronder een exemplaar om je ogen mee op te maken, zijn te bestellen in verschillende kleuren en komen in een biologisch afbreekbaar etui. Een setje moet 32 dollar gaan kosten.

De belangstelling lijkt groot. LastSwab haalde via een Kickstartercampagne ongeveer een half miljoen dollar op, vele malen meer dan het streefbedrag van 12.000 dollar.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.