Een ingenieur van Google's zelfrijdende auto-project richtte in 2015 een bedrijf op dat een kunstmatige intelligente god wil maken. Dat blijkt uit nu onthulde officiële documenten die techtijdschrift Wired in handen kreeg.

Anthony Levandowski werkte tot voor kort bij Waymo, een zusterbedrijf van Google dat een zelfrijdende auto ontwikkelde. Hij speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van dat project en heeft miljoenen verdient met zijn Silicon Valley-werk. In 2015 richtte hij een religieuze organisatie op met de profetische naam Way of the Future. Het doel van deze 'kerk'? 'Het ontwikkelen en promoten van een 'Godhead' op basis van kunstmatige intelligentie', aldus de bij de staat Californië ingeleverde documenten.

Dat betekent dat Levandowski dus van plan is (of was) om een nieuwe godheid en religie te creëren op basis van AI. Het zou een belangrijke stap naar de zogenoemde singulariteit zijn, een moment dat kunstmatige intelligentie de mens voorbij streeft, zelfbewust wordt en niet meer simpelweg een computerprogramma is.

 

Zelf rijden, zelf denken

Waarom de oud Google-medewerker precies een religieuze organisatie oprichtte is onduidelijk - Way of the Future liet niets van zich horen na herhaaldelijke verzoeken van Wired. Mogelijk dacht Levandowski dat een god de logische volgende stap was in softwareontwikkeling. Hij had immers bij Google al een AI gebouwd die zelf auto kon rijden. In zijn hoofd kon een alwetend, god-achtig algoritme niet heel veel ingewikkelder zijn om te bouwen.

Bovendien past het oprichten van een AI-religie perfect in het straatje van Silicon Valley-bobo's. Vaak hangen zij het transhumanisme aan, een wereldbeeld dat gelooft dat mensen en computers samensmelten en mensen hun lichamelijke beperkingen zullen verliezen. Bijvoorbeeld door je hersenen te uploaden naar een server, zodat je eeuwig kan leven in de cloud. Voor de programmeerders van de Californische vallei is dat een droombeeld, want in hun ogen is technologie eeuwig en betrouwbaar, terwijl het menselijk lichaam feilbaar is, een last, omdat het brein (hun brein) superieur is boven alles. In dat wereldbeeld is het idee van een computeralgoritme als god misschien niet zo vreemd.

 

Rechtszaak

Overigens is Levandowski verre van onomstreden. Google beschuldigt hem van het geniepig doorsluizen van technologie en kennis naar concurrent Uber (van de deeltaxi's). In 2016 verliet hij Google omdat de ontwikkeling hem niet snel genoeg ging; hij richtte zijn eigen autobedrijf op, dat al snel werd opgekocht door Uber - samen met alle kennis die Levandowski heeft over Waymo. Daarom begon Google een rechtszaak, waar Levandowski middenin zit.

Of de AI-god er ooit gaat komen en wat hij dan precies kan blijft voorlopig schimmig. Way of the Future laat in de documenten in ieder geval weten dat 'verering [van de AI] de maatschappij beter zou maken'.

Beeld: GLAS-8

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.