Ingenieurswerk speelt vaak een hoofdrol in 1 aprilgrappen. Alles van slimme veters tot zelfrijdende fietsen passeert de revue. Ook dit jaar is het weer raak.


Ingenieurs weten de wereld vaak te verbazen met hun creativiteit en vernuft. Zo schreef De Ingenieur al eens over uitvindingen zoals foto's met geur, koeien met VR-brillen of mobiele sauna's. Uitvindingen waarbij je je soms afvraagt: 'Is dit serieus?'

Meestal zijn deze uitvindingen inderdaad serieus bedoeld, maar omdat ingenieurs de grenzen van onze verwachtingen opzoeken, leent hun werk zich ook heel goed voor 1 aprilgrappen. De grens tussen dwaasheid en genialiteit is namelijk dun.

Hieronder een greep uit het ingenieurswerk dat dit jaar centraal stond in 1 aprilgrappen.
 

Indoorskiën in de poedersneeuw

De Amsterdamse indoor skibaan Ski-Inn heeft zogenaamd een ingenieur in dienst genomen die in laboratoriumkleding uitlegt hoe hij samen met de Universiteit Zürich een systeem heeft ontwikkeld waarmee klanten overdekt in de poedersneeuw kunnen skiën. Om zijn verhaal kracht bij te zetten gebruikt de ingenieur een paar hippe woorden zoals AI en nanotechnologie. Ondertussen zie je een onduidelijke grafiek en een simulatie van een skiënd poppetje. Ski-Inn heeft zeker werk gestoken in deze persiflage van ingenieurswerk.
 

 

Veters met chip tegen spijbelen

Een Rotterdams schoolbestuur deelde deze week mee het probleem van spijbelaars en laatkomers op een heel inventieve manier te willen aanpakken. Elke leerling zou worden uitgerust met een zogenaamde verzuimveter. Deze veters zouden een microchip bevatten die automatisch de aanwezigheid van de leerling registreert. Ouders konden uit verschillende kleuren kiezen en vandaag hun voorkeur doorgeven.
 

Paraplupet voor wildwaterbaan

Attractiepark Toverland verzon voor 1 april de paraplupet. Dit hoofddeksel zou primair bedoeld zijn om droog te blijven in hun wildwaterbaan. Het ziet er misschien wat gek uit, maar deze uitvinding zouden we in Nederland goed kunnen gebruiken.
 

De zogenaamde ontwerpschets van de paraplupet. Beeld: Attractiepark Toverland

 

Klassieker: windmolens voor beter weer

Een van de meest memorabele 1 aprilgrappen die berustte op niet bestaande technologie was Google Wind. Op 31 maart 2017 kondigde Google aan dat ze vanaf 1 april van dat jaar de Hollandse windmolens zouden inzetten om wind te genereren in plaats van op te vangen. Zo zou het weer gestuurd kunnen worden door bijvoorbeeld de wolken voor de zon weg te blazen. Het plan wordt uitgelegd door de (vermoedelijk fictieve) windingenieur van Google en aangeprezen door Armin van Buuren.
 


Het jaar daarvoor kwam Google ook al speciaal voor Nederland met de zelfrijdende fiets:
 

 

Openingsbeeld: Attractiepark Toverland

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.