IT-reuzen als Apple en Google zijn hard op weg om hun datacenters te voeden met hernieuwbare energie, zo blijkt uit de nieuwe Clicking Clean-scorelijst van Greenpeace.

Apple scoort, voor het derde jaar op rij, het beste als het gaat om maximaal gebruik maken van hernieuwbare energie. Daarnaast spoort het bedrijf ook zijn toeleveranciers aan om meer gebruik te maken van groenere energie. Google volgt op de voet. Beide bedrijven gebruiken, net als bijvoorbeeld Facebook en eBay, hun invloed ook om overheden en nutsbedrijven actiever op het spoor van een groene energievoorziening te brengen, zo oordeelt Greenpeace in de nieuwste uitgave van zijn Clicking Clean-scorelijst.

Duidelijke achterblijvers zijn vooralsnog de Chinese internetreuzen Baidu en Alibaba en de Koreaanse elektronicagiganten als Samsung en LG, hoewel zich ook daar volgens Greenpeace een begin van een omslag aftekent.

Tot dit jaar beperkte Greenpeace zijn onderzoek tot het energiegebruik van de internetbedrijven in de Verenigde Staten. Dit jaar zijn voor het eerst ook Aziatische firma’s in het onderzoek betrokken. Europese bedrijven komen niet in het onderzoek voor.


Grootverbruiker

Speciale aandacht voor de IT-bedrijven is gerechtvaardigd. Volgens schattingen legt de sector beslag op 7 % van het wereldenergiegebruik. Dat is net iets minder dan de helft van de energie die de VS als geheel nodig heeft, en bijvoorbeeld drie keer zo veel als heel Duitsland. Gezien de verwachte verdere groei van het dataverkeer zal dat aandeel alleen maar toenemen.

 

Sinds 2012 leggen datacenters en netwerken een steeds groter beslag op het IT-energiegebruik.

 

De groei zit hem vooral in de steeds grotere datacenters en netwerken, die nu samen de helft van de totale IT-energieconsumptie voor hun rekening nemen. Een derde gaat naar het energiegebruik van apparaten als pc’s en een zesde is nodig voor fabricage. Vooral videostreaming en sociale media stuwen het datagebruik.


Leveringscontracten

De internetbedrijven die van hernieuwbare energie gebruik maken doen dat vooral door contracten te sluiten met leveranciers van wind- en zonnestroom. Zo werden er vorig jaar in de VS door de techbedrijven voor ruim 2,2 GW aan contracten getekend. Volgens het Greenpeace-overzicht hebben Apple, Google en Facebook de afgelopen zes jaar dergelijke contracten ook in Europa gesloten voor een totaal van ruim 1 GW.


Fossiel

Deze optimistische bevindingen laten volgens Greenpeace onverlet dat er nog veel moet gebeuren. In de VS worden bijvoorbeeld door Amazon datacenters neergezet die volledig afhankelijk zijn van fossiele energie. Amazon verschaft volgens Greenpeace ook weinig transparantie over zijn energiebronnen. Daarnaast zijn er bedrijven die claimen dat ze hernieuwbare energie gebruiken, maar dat blijkt dan te gaan om gas- en biomassacentrales, waterkrachtcentrales of kernenergie. Greenpeace waardeert die bronnen niet als groene energie.

In de scorelijst kijkt Greenpeace naar zaken als het gebruik van wind- en zonne-energie, transparantie over het energiegebruik, energie-efficiency, en de mate waarin het bedrijf pleitbezorger is van het gebruik van hernieuwbare energie.

 

De bedrijvenlijst, waarbij A de hoogste score is.Click voor een grotere afbeelding.

 

Download hier de nieuwe Clicking Clean uitgave van Greenpeace.

Openingsfoto: impressie van het nieuwe hoofdkantoor van Apple.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.