Amazon-topman Jeff Bezos wil binnen vijf jaar een vaartuig op de maan laten landen. Donderdag presenteerde hij de Blue Moon, waarmee dat moet gaan gebeuren.  

Bezos, die als de rijkste man ter wereld geldt, is via zijn raketbedrijf Blue Origin al jaren bezig met een toekomstige ruimtemissie. Donderdag gaf hij hij in een presentatie in Washington, D.C. meer details over zijn voornemen. Daarnaast toonde hij een model van de toekomstige maanlander. 'Dit is een ongeloofljk vaartuig en het gaat naar de maan', zei Bezos terwijl hij de Blue Moon onthulde.


Landingssensoren

Het vaartuig is in staat om wetenschappelijke experimenten en andere lading op het oppervlak van de maan af te zetten. Rond het jaar 2024 zouden er ook astronauten mee kunnen worden vervoerd. Daarnaast is het in staat om satellieten af te schieten in een baan om de aarde. In totaal kan het vaartuig enkele tonnen aan vracht meenemen, aldus Bezos.

Dankzij speciale sensoren kan het toestel autonoom navigeren en uiterst precies bepalen waar het landt.


Vloeibaar waterstof

Blue Moon wordt voorzien van een door Blue Origin ontwikkelde BE-7-motor, die op vloeibaar waterstof loopt. Het idee is om uiteindelijk water dat in de vorm van ijs in donkere kraters op de maan is opgeslagen, te gebruiken voor het winnen van waterstof voor de brandstofcellen aan boord.

'We zullen waterstof uit het water op de maan halen en zo in staat zijn om de vaartuigen bij te tanken op het maanoppervlak,' zei Bezos. De motor wordt komende zomer voor het eerst getest. 

De Blue Moon wordt voorzien van een motor op vloeibaar waterstof.

Terug naar de maan

Blue Origin werkt al langer aan de ontwikkeling van raketten. In 2015 slaagde het bedrijf erin zijn lanceerraket New Shepard na gebruik heelhuids te laten terugkeren op aarde, om nogmaals te kunnen worden gebruikt. SpaceX, het ruimteproject van Elon Musk, doet inmiddels hetzelfde. Hergebruik van raketten betekent een enorme kostenbesparing, essentieel voor met name commmerciële ruimteprojecten.

Eerder dit voorjaar daagde de Amerikaanse vice-president Mike Pence ruimtevaartorganisatie NASA uit om uiterlijk in 2024 mensen terug te brengen naar de maan. De plannen van Bezos vallen daarmee samen. 'Ik vind de ambitie van Pence geweldig', zei Bezos. 'Wij kunnen die waarmaken, maar alleen omdat we hier al drie jaar mee bezig zijn.' 
 

Bemande vlucht

De New Shepard-raket heeft inmiddels elf testvluchten achter de rug, De raket kan worden voorzien van een capsule die plaats biedt aan zes passagiers. Komend jaar wil Blue Origin de eerste bemande vlucht met de New Shepard gaan maken, naar de rand van de ruimte.  

Bezos steekt jaarlijks naar verluidt meer dan een miljard dollar in Blue Origin, wat hij bekostigt door de verkoop van Amazon-aandelen. 

 

Beelden: Blue Origin

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.