Begin 2012 zijn de eerste woningen opgeleverd van het appartementencomplex Hooge- Naald in Naaldwijk. Ze worden verwarmd middels warmtepompen met als bron de restwarmte van een 3,5 ha grote kas.

De kas raakt zijn overtollige zomerwarmte niet kwijt door de dakramen open te zetten, maar door de warmte langs een warmtewisselaar te laten lopen. ‘Die is aangesloten op de koude leiding van het warmtenet. Het opgewarmde water gaat naar reservoirs in de bodem’, vertelt Peter Barendse, ontwikkelingsmanager van woningcorporatie Vestia. Op termijn wordt ook de rest van de woonwijk

Warmtenet

Hoogeland, bestaande uit zevenhonderd nieuwbouwwoningen, aangesloten op dit warmtenet. Daarvan zijn nu 146 woningen in aanbouw. Het project krijgt EU-subsidie. Het is een nieuw fenomeen dat warmtenetten die worden gevoed met restwarmte, vrienden kunnen zijn met warmte-/koudeopslag en warmtepompen, aldus Barendse.

In de winter wordt het relatief warme water uit de warmwaterbronnen in de bodem opgepompt om de kas en ook de woningen van ruimteverwarming te voorzien. ‘In de woningen reguleert een combiwarmtepomp de behoefte aan lagetemperatuurverwarming (vloerverwarming). De warmtepomp levert zowel in de winter als in de zomer warm tapwater van 60 °C.’

Koud water

De woningen kunnen in de zomer worden gekoeld door relatief koud water van 16 à 17 °C door de vloerverwarming te sturen. ‘Kouder kan niet, want dan ontstaat condensvorming in de vloer.’ In de kas wordt de koude in de zomer via een warmtewisselaar aan de lucht afgegeven, waarna een ventilatiesysteem het de kas in blaast. Op die manier raakt de kas niet oververhit, terwijl de ramen dicht blijven.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.