Het beste van 2017: in Amsterdam, in een zijtak van het IJ, komt volgend jaar een drijvende wijk te liggen. De huizen zijn ontworpen door de bewoners en zijn zo duurzaam als maar kan.

Maatschappelijke impact: 

Het project Schoonschip is al acht jaar in ontwikkeling.. Iedereen die duurzaam wilde wonen, mocht zich inschrijven en zijn eigen huis ontwerpen. Inmiddels zijn al die ontwerpen klaar en komende zomer worden de eerste zes gebouwd. Daarna volgen er elk kwartaal nog eens zes.

Los van het zelf ontwerpen valt het project op door de duurzaamheid. Bijna alles wordt zoveel mogelijk gerecycled of spaarzaam gebruikt. Een 'smart grid' speelt daarbij een belangrijke rol. Dat grid zorgt ervoor dat de door de wijk opgewekte stroom effectief gebruikt wordt. Als zonnepanelen overdag energie maken die nergens heen kan moet het worden opgeslagen, maar daarbij gaat veel stroom verloren. Beter kunnen de bewoners hun slimme stroommeter zo instellen dat vaatwassers of wasmachines aangaan als de mensen zelf aan het werk zijn. Dergelijke dingen gaan allemaal (semi)automatisch in de nieuwe wijk. Het spaarzame stroomgebruik zorgt er ook voor dat alle huizen samen maar één netaansluiting delen.

Naast het smart grid komt er ook een speciale afvalverwerkingscentrale van Waternet in de buurt. Die zal het rioolwater direct vergisten en omzetten in biogas en -warmte. Uiteindelijk moet die energie direct terug de wijk in, zodat zelfs de plas en poep van bewoners nog energie oplevert.


Volledige overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.