Geïnspireerd door de ruimtevaart lanceert een Australisch bedrijf een ronddraaiende bak om sla en kruiden in te verbouwen. Planten hebben zo minder last van de zwaartekracht.

Verse kruiden zijn lekker en gezond, maar niet iedereen heeft de ruimte of de aandacht om een moestuin te verzorgen. Het Australische bedrijf Bace bedacht daarom de Rotofarm: een verse kruidenautomaat voor op het aanrecht die je alleen af en toe water hoeft te geven en het hele jaar produceert.

De Rotofarm bespaart ruimte door de kruiden te verbouwen binnenin een ronddraaiende trommel. Deze is 38 centimeter diep en zestig centimeter breed, maar biedt binnenin rondom 1,6 meter aan groeioppervlak. Langs de binnenkant van de trommel zitten tien openingen voor het plaatsen van kokosmatjes. Die worden geleverd inclusief zaadjes van allerlei soorten kruiden, sla en andere gewassen.


Zonder zwaartekracht

De bedenkers werden geïnspireerd door zero gravity-technologie van NASA. Door de ronde moestuin eens per uur 360 graden te laten draaien, worden de planten in hun groei minder geremd door de zwaartekracht. Onderzoek aan boord van het internationale ruimtestation ISS heeft aangetoond dat planten zonder zwaartekracht beter en sneller groeien.

In het midden van de trommel zit een felle led-lamp die al het natuurlijke licht nabootst dat de planten nodig hebben. De trommel wordt afgedekt met een semi-transparante kap die aan de binnenkant fungeert als spiegel, zodat het merendeel van het licht wordt weerkaatst naar de planten.


Minder water nodig

In de voet van de Rotofarm zit een waterreservoir van 3,2 liter. Is dat gevuld, dan staat de onderkant van de bolvorm vol water en draaien de wortels van de planten daar steeds doorheen.

Dit systeem zou tot 95 procent minder water verbruiken dan een traditionele moestuin. Op de app kun je bijhouden wanneer je het waterreservoir moet bijvullen.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Bace


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.