De kunstalvleesklier van het Twentse med-techbedrijf Inreda Diabetic voldoet aan de verwachtingen, blijkt uit de voorlopige resultaten van een eerste patiëntenproef. Het houdt volautomatisch de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau. De uitvinder denkt dat het apparaat in 2024 op de markt komt.

 

In Nederland lijden zo’n 100.000 mensen aan diabetes type 1. Als zij er niet in slagen zelf hun bloedsuikerspiegel voldoende constant te houden, kunnen ze te maken krijgen met complicaties als hart- en vaatziekten, nierfalen of blindheid.

Bij gezonde mensen regelt het hormoon insuline de bloedsuikerspiegel, maar bij diabetespatiënten valt het afweersysteem de cellen aan die deze insuline in de alvleesklier aanmaken. Wie diabetes type 1 heeft, moet dus dagelijks zijn bloedsuiker meten, het eetpatroon in de gaten houden, en insuline spuiten of een pompje dragen. Het is nogal ingrijpend, al met al.

 

Sensoren en hormonen

Toen uitvinder Robin Koops de diagnose diabetes type 1 kreeg, besloot hij dus een poging te doen om een kunstmatige alvleesklier te bouwen. Die poging lijkt aardig gelukt te zijn – de eerste proeven met patiënten zien er in elk geval veelbelovend uit.

De kunstalvleesklier is iets groter dan een smartphone. Het apparaat bevat sensoren en meet continu de bloedsuikerspiegel. Indien nodig stuurt hij deze vervolgens bij met twee hormonen: insuline, dat glucose (bloedsuiker) uit je bloed kan halen en glucagon, dat de bloedsuikerspiegel juist verhoogt. Dat aansturen gebeurt automatisch, de patiënt hoeft zich er zelf dus niet mee bezig te houden.

 

Onderzoeken

Sinds anderhalf jaar lopen er in Nederland 125 patiënten rond met het apparaat. Zij worden intensief gevolgd en houden gegevens bij over hoe het apparaat en zij zelf functioneren.

En dat ziet er positief uit, zegt Koops in een nieuwsbericht van de Universiteit Twente op basis van de eerste resultaten. 'De patiënten kunnen meer activiteiten ondernemen en maken zich minder zorgen over hun ziekte. Bij ruim 90 procent van de deelnemers aan het onderzoek zijn de behandeldoelstellingen behaald.'

Koops verwacht dat het apparaat in 2024 op de markt kan komen. Dit hangt echter nog wel af van de resultaten van een groter en systematischer wetenschappelijk vervolgonderzoek. Dat begint deze zomer, met 240 patiënten. Hiervan krijgt de helft de behandeling met de kunstalvleesklier en de andere helft, de controlegroep, de gebruikelijke behandeling waarbij ze zichzelf insuline moeten toedienen..

 

Bedrijf

Voor de ontwikkeling van het apparaat werkte Koops samen met onderzoekers van het Amsterdam UMC, de Universiteit Twente en het ziekenhuis Rijnstate in de regio Arnhem, en richtte hij het Twentse medtech-bedrijf Inreda Diabetic op.

Op dit moment is het bedrijf vooral bezig met het gebruikelijkersvriendelijker maken van het apparaat: het kan nog iets kleiner en de bediening van de knoppen kan ook simpeler.

'We weten inmiddels al van duizenden mensen die zich bij ons hebben geregistreerd, dat zij de kunstalvleesklier willen gaan gebruiken', zegt Koops in het nieuwsbericht van de Universiteit Twente. 'Ik zou het ontzettend mooi vinden als we voor zo’n grote groep mensen iets kunnen betekenen.'

 

Openingsbeeld: Insulinestructuur, WIkimedia Commons

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.