In buurland België is nu software actief die op beelden van vergaderende ministers automatisch politici herkent die op hun mobiele telefoon zitten te kijken. Zij verschijnen met naam en toenaam op sociale media. Het mild-kritische werk is afkomstig van de Belgische kunstenaar Dries Depoorter.

De Vlaamse kunstenaar heeft zijn werk The Flemish Scrollers genoemd.

Depoorter maakt gebruik van het YouTubekanaal dat alle vergaderingen van Vlaamse regering livestreamt. Als dat kanaal een uitzending heeft, begint de software automatisch de beelden te scannen op personen die met hun mobiele telefoon in de weer zijn.

De software kan gezichten herkennen en plaatst bij een gesnapte politicus een vierkantje met de naam en een getal dat de betrouwbaarheid van de gezichtsherkenning uitdrukt.
 

Twitter en Instagram

Vervolgens plaatst de software automatisch een kort videofragment van de politicus die met zijn smartphone in de weer is, op de sociale media Twitter en Instagram. Daarbij een boodschap als ‘Beste afgeleide @BartSomers, hou alsjeblieft de aandacht erbij!’
 

Getraind met vele afbeeldingen

De software is geschreven in de programmeertaal Python en maakt gebruik van machine learning. Dat betekent dat het algoritme eerst is getraind door vele afbeeldingen van gezichten van de politici te bekijken, voorzien van de juiste naam. Vervolgens kan de software op nieuwe beelden de personen met behoorlijke betrouwbaarheid herkennen.
 

Tekstfragment uit de software voor het herkennen van afgeleide politici.

 

Projecten met AI

Depoorter hoefde de software niet helemaal vanaf nul te schrijven. ‘Ik doe al een tijdje projecten met AI. Daardoor waren grote delen van de software al klaar’, mailt de kunstenaar op vragen van De Ingenieur. ‘Het meeste werk was het nog om de datasets samen te stellen voor het trainen van de gezichtsherkenning.’
 

Geen digitale schandpaal

Ook in Nederland zien we ministers en parlementsleden regelmatig op hun mobiele telefoon kijken tijdens vergaderingen en debatten. Dat maakt soms een afwezige of ongeïnteresseerde indruk.

Heeft Depoorter dit project opgezet uit irritatie? ‘Nee hoor, ik probeer met mijn projecten de gevaren van technologie op een begrijpelijke en speelse manier te laten zien.’ En hoewel het er iets van weg heeft, is het ook al geen digitale schandpaal. ‘Nee, ik probeer hiermee niemand persoonlijk aan te vallen.’

 

Tablets en computers niet detecteren

Het zou toch ook kunnen dat een politicus die op zijn smartphone zit, netjes met werkgerelateerde zaken bezig is? Depoorter: ‘Ja dat is waar. Om die reden heb ik ervoor gekozen om tablets en computers niet te laten detecteren, omdat je daarbij al een grote kans hebt dat er op gewerkt wordt.’
 

Nog preciezer

Ook probeert de kunstenaar zijn software nog preciezer te maken. ‘Momenteel ben ik bezig met een update, waardoor de software ook verschil kan maken tussen scrollen en typen.’ Scrollen zou dan vooral gebeuren bij werkontwijkend gedrag, en typen doet een politicus vooral voor werk.
 

Beelden Dries Depoorter

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.