Onderzoekers in Denemarken ontwikkelen een kunstmatige intelligentie die hulp biedt tijdens telefoongesprekken over spoedeisende situaties. Hierdoor kan medisch personeel sneller belangrijke beslissingen nemen.
Wanneer iemand het alarmnummer belt, is het belangrijk dat de persoon aan de andere kant van de lijn de situatie zo snel mogelijk inschat. Een kunstmatige intelligentie genaamd Corti biedt hierbij ondersteuning in de vorm van een digitale assistent, die met gesprekken meeluistert. In Kopenhagen helpt Corti momenteel tijdens echte telefoongesprekken over noodsituaties.
Tijdens het luisteren verzamelt Corti allerlei informatie. Zo’n gesprek bevat vaak veel achtergrondgeluiden, maar Corti is in staat om enkel de belangrijke geluiden, zoals stemmen en ademhalingspatronen, te herkennen. Daarnaast begrijpt Corti wat iemand zegt, zoals ‘kan niet opstaan’ of ‘reageert niet’.
Vergelijken
Vervolgens vergelijkt Corti alle informatie met miljoenen andere telefoongesprekken over spoedeisende situaties, die hij eerder heeft geanalyseerd. Hij zoekt naar patronen die op bepaalde noodsituaties kunnen wijzen; zo geeft een specifiek ademhalingspatroon aan dat iemand een hartaanval heeft. Corti herkent dit ademhalingspatroon en de bijbehorende oorzaak, en geeft deze informatie direct door aan de persoon die het telefoontje beantwoordt. Corti voert dit proces binnen enkele seconden uit.
Corti maakt voor zijn analyses gebruik van neurale netwerken. Een neuraal netwerk is een computersysteem dat bestaat uit meerdere processoren, die met elkaar communiceren. Het systeem is in staat om te leren en zichzelf te verbeteren. Corti gebruikt een aantal van dit soort systemen, die naar gesprekken luisteren en de belangrijke onderdelen eruit halen.
In 2016 ging de start-up Corti een partnerschap aan met Copenhagen Emergency Medical Services. Hun doel was het combineren van menselijke expertise met kunstmatige intelligentie, om telefoongesprekken over spoedeisende situaties beter te laten verlopen. Corti is dus niet bedoeld als vervanging, maar als aanvulling op mensen.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.