Zichtafname komt voor bij een groot deel van de diabetici. Vlaamse onderzoekers werken aan een methode om de oogaandoening sneller op te sporen met gebruik van kunstmatige intelligentie.

Diabetes kan de kleine bloedvaten in het netvlies aantasten en vernauwen. Als gevolg daarvan verzwakken de bloedvaten en kunnen ze gaan lekken, waardoor het oog minder zuurstof krijgt: diabetische retinopathie. Als er niet snel een behandeling wordt ingezet, dan kan dat leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid.

Vlaamse wetenschappers gaan nu, op verzoek van het Diabetes Liga Onderzoeksfonds, een groot onderzoek doen naar het inzetten van kunstmatige intelligentie (AI) voor de diagnose van diabetische retinopathie, om zo uiteindelijk sneller en goedkoper een diagnose te kunnen stellen. Het onderzoek is een samenwerking tussen het academisch ziekenhuis UZ Leuven, het Vlaams onderzoekscentrum VITO en drie Vlaamse ziekenhuizen.

 

Duur

Jaarlijks wordt het netvlies van diabetespatiënten geïnspecteerd of er al enige tekenen zijn van de oogaandoening. De oogarts bekijkt de foto's van het netvlies voor een eventuele diagnose. Dit is een duur proces en de wachttijden zijn lang.

Onderzoekers van VITO hebben AI-modellen ontwikkeld die kunnen helpen bij de diagnose. Met dit project willen ze de werking van de modellen testen.

 

Klinische praktijk

In dit onderzoek naar de toepassing van de reeds ontwikkelde AI-modellen doen meer dan duizend diabetici van de verschillende ziekenhuizen mee. De diagnoses van de computer worden vergeleken met die van de oogarts. Daarnaast kijken de onderzoekers naar een methode waarbij de computer de netvliesfoto's eerst analyseert, waarna de expert het resultaat controleert.

'Op die manier kunnen we de kwaliteit van de beoordeling van de computer via de kunstmatige intelligentie evalueren in de klinische praktijk', zegt onderzoekster Nele Gerrits van VITO in het persbericht.

 

Routine-onderzoek

Mochten de AI-modellen correcte diagnoses stellen, dan kunnen ze het routine-onderzoek uit handen nemen van de druk bezette oogarts. Gerrits: 'Als uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat de computeranalyse voldoende betrouwbaar is, kunnen we in de toekomst bij de jaarlijkse controle alleen patiënten van wie op de netvliesfoto letsels te zien zijn, doorverwijzen voor gespecialiseerd onderzoek bij de oogarts.'

Onderzoekscentrum VITO is nu bezig de modellen tot een software te maken met de spin-off MONA.

 

Beeld: depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.