Maja Rudinac, bedenker en ontwikkelaar van zorgrobot Lea, is vanavond verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2019. Zij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs bij ASML in Veldhoven, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

Rudinac werd unaniem door de jury tot winnaar uitgeroepen. Die prees haar werk aan de zorgrobot Lea, een intelligente rollator die mensen met bijvoorbeeld parkinson of dementie weer laat lopen. Zo blijven zij mobiel en fit en kunnen zij blijven deelnemen aan de maatschappij.

‘Het werk van Maja is actueel, maatschappelijk zeer relevant en innovatief’, zei jurylid Ahmed Elkadi van Deltares voor een volle zaal bij ASML. ‘Zij is iemand die niet alleen durft te dromen, maar ook het doorzettingsvermogen heeft om die dromen werkelijkheid te laten worden.’
 

Tachtig uur

Rudinac reageerde opgetogen op haar Prins Friso Ingenieursprijs. ‘Dank jullie wel! Deze prijs weegt heel zwaar voor mij en mijn team. Wij hebben er allemaal vier jaar op zitten met werkweken van tachtig uur. Maar ik wil de prijs vooral opdragen aan alle mensen die moeite hebben met lopen. We doen het voor hen.’


Publieksprijs

Eerder deze avond was al de Publieksprijs voor de Ingenieur van het Jaar bekendgemaakt. Die ging naar Eelco Osse, directeur van Machinefabriek Boessenkool, die verschillende innovatieve apparaten ontwikkelde en op de markt bracht. Opvallend zijn vooral een machine voor de recycling van spuitbussen en een elektrisch aangedreven tractor die zowel op het land als op de weg goed (en schoon) uit de voeten kan.
 

PRINS FRISO INGENIEURSPRIJS

Dit was de vijfde editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, die Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) jaarlijks uitreikt. Hiervoor komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact.

 

De drie finalisten van de Ingenieur van het Jaar-verkiezing op een rij. Van links naar rechts winnaar Maja Rudinac, winnaar van de Publieksprijs Eelco Osse, runner-up Almer van der Stoel. Helemaal rechts KIVI-directeur Micaela dos Ramos. Foto ASML.


Academic Society Award

Vandaag reikte KIVI ook de Academic Society Award 2019 uit. Die ging naar de Delftse hoogleraar Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Technische Universiteit Delft. Hij richt zich met zijn onderzoek op duurzaam bouwen, waarbij de focus ligt op de energietransitie in een veranderend klimaat.

Met de Academic Society Award eert KIVI hoogleraren die onderzoek doen met grote maatschappelijke betekenis en die zich inzetten voor discussie met de samenleving. 'Wij wetenschappers zouden vaker ons geluid moeten laten horen om meningen te scheiden van wetenschappelijk aangetoonde feiten’, zei Van den Dobbelsteen eerder tegen De Ingenieur.

Foto Inge van Mill

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.