Het beste van 2017: mest vormt een groot milieuprobleem, maar een nieuw alles-in-één-systeem zet het straks in een paar stappen om in kunstmestvervangers en schoon water. In het najaar van 2017 start de eerste grondstoffenfabriek met een capaciteit van 100 000 ton mest per jaar.

Maatschappelijke impact: 

De Sociaal Economische Raad (SER) gaf de regering eerder dit jaar het advies alleen boeren die verantwoord met hun mestoverschot omgaan, nog recht te laten hebben op subsidie. Dat betekent dat we betere manieren nodig hebben om al die dierenpoep weg te werken. Het GENIAAL-systeem kan zo'n manier zijn. Het zet het zogenoemde digestaat, een stof die overblijft na vergisting van de mest, om in grondstoffen voor kunstmest. Aan de einde van het systeem komt er water uit dat zo schoon is dat het terug de sloot in kan.

Dit alles gaat met technieken die weliswaar al langer bekend zijn, maar nog nooit in één systeem toegepast. Het werkt een beetje als een lopende band: er gaat mest in en er komt schoon water uit. Onderweg levert het ook nog stikstof, fosfaat en kalium op, drie stoffen die belangrijk zijn voor het verbouwen van akkers. Met het systeem besparen boeren transportkosten, omdat ze veel minder mest hoeven te vervoeren naar een verwerkingsplek. Daarnaast leveren de grondstoffen ook nog wat extra geld op.

De proeffabriek die volgend jaar af is zal de productie van 40 tot 80 boeren kunnen verwerken en komt te staan in het Gelderse Beltrum, bij Groot Zevert.


Volledige overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.