Medewerkers van NASA hebben met een 3D-printer een stuk ‘stof’ van metalen onderdelen gemaakt. Het ruimtetextiel is snel te vervormen en heeft aan voor- en achterzijde heel andere eigenschappen.

Het materiaal bestaat uit honderden identieke schakeltjes en doet wat denken aan een middeleeuwse maliënkolder, die werd gedragen als bescherming tegen steekwapens.

Het textiel weerkaatst aan de voorzijde hitte en licht, terwijl het die aan de achterkant die dingen juist absorbeert. In de breedterichting is het materiaal oersterk, terwijl het wel eenvoudig te vouwen is. Door het in verschillende vormen te vouwen, veranderen de eigenschappen van het materiaal; de weerkaatsing van hitte hangt bijvoorbeeld af van de vorm van het textiel. Die dubbele functie is belangrijk, want daardoor is het textiel breed toepasbaar. Dat is nuttig in de ruimte, waar je het liefst multifunctionele dingen gebruikt om gewicht en grondstoffen te besparen.
 

Isolatie

Het materiaal kan uitkomst bieden als hitteschild. Daarnaast denken de ontwerpers dat het materiaal ook bruikbaar is als opvouwbare antenne, of als isolatiemateriaal voor de ruimtevaarttuigen die op ijskoude planeten gaan landen. Mogelijk is het metalen matje ook te gebruiken voor het isoleren van de poten van die landers.
 

Mode

De bedenker van het materiaal, de Spanjaard Raul Polit Casillas, kreeg het werken met textiel met de paplepel ingegoten. Zijn moeder is modeontwerper en zo kwam hij al jong in aanraking met het gebruik van stoffen en weefsels in verschillende ontwerpen. Nu werkt hij bij het Jet Propulsion Lab van NASA en maakt hij metalen weefsels voor toepassing in de ruimte.
 

4D-printen

Polit Casillas noemt de maakmethode die hij gebruikte 4D-printen, omdat met behulp van 3D-printen niet alleen de vorm, maar ook de functie van een textiel erin wordt gebracht. Dankzij de 3D-printer zijn de ingewikkelde organische vormen mogelijk waarmee – in dit geval – alle schakeltjes aan elkaar vast zitten (zie foto hieronder).

 

 

Beeldmateriaal NASA

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.