Microsoft heeft bekendgemaakt in de komende jaren 1 miljard dollar (900 miljoen euro) te steken in een samenwerking met het bedrijf OpenAI, dat kunstmatige intelligentie naar een hoger plan wil tillen.

Dat maakten de bedrijven gisteren bekend.

OpenAI is een bedrijf dat in 2015 werd opgericht als een non-profitorganisatie, door onder andere Elon Musk (van SpaceX en Tesla) en programmeur/investeerder Sam Altman, een bekende in Silicon Valley. OpenAI wil kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, kortweg AI) ontwikkelen die goed is voor de mensheid.

Inmiddels heeft Musk OpenAI verlaten (hij is nogal druk met andere dingen) en heeft Altman er een bedrijf van gemaakt. Dit was nodig om grotere investeringen te kunnen aantrekken, waarvan die van Microsoft de eerste is. Bij OpenAI werken inmiddels ongeveer honderd mensen.
 

Goed in verschillende taken

Microsoft en OpenAI hebben een ambitieus doel: het ontwikkelen van een vorm van kunstmatige intelligentie die goed is in allerlei verschillende taken, zogenoemde Artificial General Intelligence (AGI). Dit in tegenstelling tot de AI-systemen van vandaag de dag, die helemaal gespecialiseerd zijn in één enkele taak (zoals het voorspellen van noodweer) of spel (zoals poker).

Zover zijn we nog lang niet, benadrukken experts in de New York Times. ‘We zijn niet dichter bij AGI dan we ooit waren’, zegt AI-expert Oren Etzioni tegen de krant. ‘Het is een te groot probleem. Je kunt je energie beter stoppen in problemen waarvan je een idee hebt hoe je ze moet oplossen’, valt AI-onderzoeker Geoffrey Hinton, die onlangs de prestigieuze Turing Award won, hem bij. ‘De andere vraag over AGI is: waarom hebben we het nodig?’
 

Multidisciplinaire problemen

Op die vraag hebben Altman en Microsoft wel een antwoord. Ze denken dat een algemene kunstmatige intelligentie net zo goed kan worden in het oplossen van multidisciplinaire problemen als de mens, en misschien wel beter. Zo'n toekomstige veelzijdige AI moet gaan bijdragen aan het tackelen van de grootste uitdagingen van de mensheid, zoals klimaatverandering, betere persoonlijke gezondheidszorg en onderwijs.

Of een AGI er nu ooit komt of niet, de beide bedrijven zijn ervan overtuigd dat je jezelf ambitieuze doelen moet stellen. ‘Je hebt zulke ijkpunten voor de langere termijn nodig (letterlijk: ‘high-ambition North Stars’, red.)’, zei Microsoft-CEO Satya Nadella tegen de New York Times.
 

Quantumcomputer

Volgens de Microsoft-baas verhoudt het AGI-project zich tot de hedendaagse kunstmatige intelligentie als een quantumcomputer – een andere ambitie van Microsoft, waarbij de TU Delft een sleutelrol speelt – tot een gewone computer. Die toekomstige quantumcomputer kan straks exponentieel sneller berekeningen uitvoeren dan de hedendaagse ‘gewone’ computers. Misschien is het niet toevallig dat ook de quantumcomputer als 'oplossing voor grote problemen zoals klimaatverandering' wordt genoemd.

 

Sam Altman (links), CEO van OpenAI, en Satya Nadella, CEO van Microsoft.


Supercomputers

Microsoft en Open AI hebben afgesproken dat de nieuwe AI’s zullen draaien op de supercomputers van Microsoft. Onder de naam Azure heeft het bedrijf een netwerk van datacenters dat dient voor cloud computing, opslag, toepassingen, databases, het ontwikkelen van apps en nieuwe software. Op deze manier is de 1 miljard dollar van Microsoft niet alleen een investering; het geld zal voor een deel ook terugvloeien naar het bedrijf.
 

Amazon en Google

Microsoft en Open AI gaan met hun samenwerking de concurrentie aan met Amazon en Google, die ook allebei zitten in de business van cloud computing. De nu aangekondigde samenwerking is behalve een – misschien onrealistisch – hoge ambitie, dus ook goed voor de nodige aandacht. Want tussen de drie genoemde partijen zal de concurrentie om het aantrekken van talentvolle mensen alleen maar heviger worden.
 

Beeldmateriaal volgt

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.