EUREKA

BLOCKS is een modulair horloge dat naar wens is samen te stellen. Een rond digitaal scherm vormt de kern. Het bandje bestaat uit koppelbare modules met verschillende functies.

De blokjes meten bijvoorbeeld de hartslag, bepalen de hoogte en positie, communiceren draadloos met een ander apparaat of voorzien in extra energie. De modules zijn met een pinnetje aan elkaar te koppelen. Afhankelijk van de dikte van de pols zijn er drie of vier blokjes aan elkaar te schakelen.

Het ontwerpen van de metalen pinnetjes was de grootste klus, laat Alain Fundi van BLOCKS weten. ‘De pinnetjes moeten het voortdurend koppelen en verwijderen van modules aankunnen en precies passen om energielekken te voorkomen.’

BlOCKS is half oktober gelanceerd op Kickstarter en haalde in korte tijd de benodigde 250 000 dollar op.

De makers van BLOCKS komen binnenkort met een nieuwe reeks modules, zoals een sim-kaart, een vingerafdrukscanner en een ledlampje. BLOCKS is een open platform; technici worden uitgenodigd nieuwe modulefuncties te ontwerpen. ‘Wij zetten het ontwerp dan om in een fysieke module’, zegt Fundi.

De smartwatch kan zowel met Android- als iOs-telefoons uit de voeten. Een horloge met vier modules naar keuze kost 275 dollar. De smartwatch komt vermoedelijk begin volgend jaar op de markt.

 

tekst Jeroen Akkermans

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.