Motten zijn een plaag in de glastuinbouw. Met name de rupsen kunnen forse schade toebrengen aan de teelt. Een Nederlandse startup biedt de tuinders een nieuw wapen: een minidrone. 

Het mottenprobleem neemt de afgelopen jaren toe nu steeds meer bestrijdingsmiddelen worden verboden. Vooral onder gerberatelers loopt de schade op tot een jaarlijks omzetverlies van vier tot vijf euro per vierkante meter. Oprichters van startup Pats Indoor Drone Solutions ontwikkelden daarom minidrones die motten verdelgen.
 

Dronelab

Het idee om drones in te zetten tegen insecten kwam van Kevin Hecke en Sjoerd Tijmons, beiden toen nog werkzaam bij dronelab MAVlab van de TU Delft.

‘Uiteindelijk kwamen we uit bij motten’, vertelt Bram Tijmons, de derde oprichter en commercieel directeur van Pats. ‘Motten zijn redelijk groot en vliegen ’s nachts. Dat laatste is handig, want ’s nachts zijn er weinig bewegende obstakels in de kas zoals machines en mensen.’
 


Infraroodcamera

Het systeem bestaat uit een infraroodcamera die motten detecteert, een drone en een bijbehorend oplaadplatform. De drone is zeven bij zeven centimeter en heeft vier plastic propellertjes.

De computer in het camerasysteem berekent waar de drone heen moet vliegen en houdt de drone tijdens de vlucht continu op de hoogte van de positie van de mot. Aangekomen bij het doelwit, malen de propellers van de drone de mot tot mottenconfetti.


Glastuinbouw

Het camerasysteem Pats-C is begin dit jaar commercieel gegaan en hangt bij tientallen klanten in de glastuinbouw. De drone Pats-X is nog in ontwikkeling.

Bram Tijmons: ‘We werken onder andere nog aan het optimaliseren van de pakkans. Daarvoor maken we de drone nog sneller, maar we kijken ook naar aantrekkings- en verwarringstechnieken voor de mot. Denk bijvoorbeeld aan uv-licht dat motten aantrekt.’


Andere insecten

Uiteindelijk wil Pats het systeem ook toepasbaar maken voor andere insecten dan motten en voor alle industrieën waar insecten overlast veroorzaken. De kosten van het systeem met de drone zullen rond de één euro per vierkante meter per jaar bedragen.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: PATS

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.