Heel indrukwekkend ogen de plaatjes boven dit bericht niet. Totdat je je realiseert dat ze in werkelijkheid elk maar 50 micrometer breed zijn; de dikte van een menselijke haar.

De minuscule kleurenplaatjes - waarin het witte balkje linksonder staat voor 10 micrometer - werden gemaakt met een inktloze laserprinttechniek, die Anders Kristensen en collega’s ontwikkelen aan de Danmarks Tekniske Universitet. Met deze techniek is een resolutie te behalen van 127 000 DPI (dots per inch). Ter vergelijking: een huis-tuin-en-keukenprinter heeft een resolutie van zo’n 1200 DPI.


Pilaartjes van plastic

Het materiaal waar de laserprinter mee werkt, bestaat uit pilaartjes van plastic op nanoschaal, waarover een laagje van het element germanium is gespoten. Een laser verhit dit germanium vervolgens een nanoseconde lang tot ongeveer 1000 ºC. Hierdoor kunnen de pilaartjes elk een andere vorm krijgen, en die vorm bepaalt welke golflengtes van het invallende licht worden teruggekaatst. Zo krijgt het materiaal een kleurtje.

Met de Deense techniek is het bijvoorbeeld mogelijk om heel kleine afbeeldingen of teksten op producten te drukken, waardoor die moeilijker zijn na te maken. Ook kun je hem inzetten om materialen pas na productie het gewenste uiterlijk mee geven. Een fabrikant kan bijvoorbeeld onderdelen van auto-interieurs of mobieltjes eerst in bulk produceren, om er vervolgens het patroon op te zetten waar de klant voor kiest.


Makkelijker recyclen

Verder zegt onderzoeksleider Kristensen tegenover New Scientist dat deze vorm van laserprinten materialen makkelijker recyclebaar maakt. Je hoeft ze namelijk niet meer op kleur te sorteren, maar kunt ze simpelweg smelten – waardoor ze kleurloos worden – en vervolgens met lasers opnieuw ‘inkleuren’.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.