De oorzaak van het verongelukken van de TGV in Frankrijk is nog onbekend. De machinist ontkent ten stelligste dat hij te hard reed.

 

De plaats van het ongeluk, nabij Eckwersheim.

Het treinongeluk gebeurde afgelopen zaterdag tijdens een testrit op een nieuw deeltraject van de hogesnelheidsverbinding tussen Parijs en Straatsburg, in de buurt van de stad Eckwersheim. De TGV vloog vlak voor een brug uit de rails en belandde vervolgens in het Marne-Rijnkanaal. Tijdens de testrit was personeel van de Franse spoorwegen aan boord; voor de gelegenheid hadden die ook hun familie meegenomen, wat overigens bij een testrit niet is toegestaan. In totaal bevonden zich 53 mensen in de trein: 11 zijn overleden, 42 gewond.

Volgens eerste berichten zou de trein op het betreffende baanvak met een snelheid van 300 km/h veel te hard hebben gereden. Maar de machinist, die door justitie is verhoord, ontkent dat ten stelligste. Hij zou zich keurig hebben gehouden aan de 176 km/h die hem door het beveiligingssysteem was aangedragen. De trein bevat een zwarte doos die nog wordt onderzocht.

Het ongeluk van afgelopen zaterdag geldt als het meest ernstige in de geschiedenis van de Franse hogesnelheidstrein, die sinds 1981 operationeel is. De treinramp stond logischerwijs volledig in de schaduw van de terroristische aanslagen in de hoofdstad. Hoeveel narigheid kan een land hebben?

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.