De eerste poging om de opblaascapsule bij het ruimtestation ISS op druk te brengen is mislukt. Bigelow Aerospace ontwikkelt de opblaasbare capsule als toekomstig ruimteverblijf, bijvoorbeeld voor kolonies op Mars. Bij de module aan het ISS gaat het om een eerste test in de ruimte.

Ruim een maand geleden is voor het eerst een opblaasbare ruimtecapsule van het ruimtebedrijf Bigelow Aerospace aan het internationale ruimtestation ISS vastgemaakt ('Test met opblaasmodule'). Die is als een klein, vacuüm gezogen pakket naar het ruimtestation vervoerd en aan een van de poorten van het ruimtestation bevestigd. Gister zou worden begonnen met het opblazen van de Bigelow-capsule.

De capsule vóór het opblazen.

Normaliter gebeurt het opblazen met gastanks die zich in de capsule zelf bevinden. Nadere analyse wees echter uit dat dit wel eens zo snel zou kunnen gaan, dat mogelijk andere componenten van het ruimtestation in de buurt konden beschadigen. De vluchtleiding besloot daarop lucht vanuit het ruimtestation te gebruiken en die via een bestaande klep in de module te blazen.

De capsule groeit alleen in de breedte.

Anders dan bij een ballon gebeurt dat opblazen niet in de binnenruimte, maar via holle ruimtes tussen de lagen die gezamenlijk de wand van de Bigelow-capsule vormen. De structuur zit zo in elkaar dat de module zowel in de breedte als de lengte uitdijt om zo zijn uiteindelijke vorm te bereiken.

Dat laatste dreigde niet te gebeuren. De module nam alleen in de breedte in omvang toe, en niet in de lengte (zie de foto's). De vluchtleiding besloot daarop het proces stop te zetten om na te gaan wat er aan de hand zou kunnen zijn, zo meldt NASA.

Bigelow Aerospace is een van de private ruimtebedrijven die het afgelopen decennium is opgericht om taken van de NASA over te nemen. Bigelow denkt met zijn opblaasbare capsule het bedrijfsleven te bedienen, die hem kunnen gebruiken voor experimenten of als luxe skybox. De module is opblaasbaar zodat het transport vanaf aarde veel goedkoper wordt. Opgevouwen heeft de module weinig ruimte nodig in de lanceercapsule, en omdat hij is gemaakt van folies is het gewicht gering. De NASA is in de module geïnteresseerd als een mogelijk optie voor een verblijfsruimte op Mars.

Openingsfoto: animate van het bevestigen met de robotarm van de nog niet opgeblazen Bigelow-module aan het ruimtestation ISS.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.