Steeds meer bedrijven zetten in op drones voor pakjesbezorging. Drones zijn klein, snel en wendbaar, maar ze moeten natuurlijk wel voldoende kunnen vervoeren. Het Duitse bedrijf Wingcopter introduceert daarom een elektrisch aangedreven vertical take-off and landing (eVTOL)-drone die drie pakketjes kan vervoeren en afzonderlijk van elkaar aflevert.

De eVTOL van Wingcopter heeft een combinatie van vaste vleugels met acht kantelbaar opgehangen propellers. Elke propeller wordt aangedreven door een aparte elektromotor – waarvan er vier voor en vier achter de vleugels liggen.


Kantelende propellers

De drone kan verticaal opstijgen en landen en in de lucht stilhangen. Door in de lucht de propellers te kantelen vliegt de drone voorwaarts, waarbij de vleugels aerodynamische lift genereren.

Zo haalt de drone een maximumsnelheid van 150 kilometer per uur en een efficiënte kruissnelheid van honderd kilometer per uur.Katrollen

De twintig kilogram zware drone heeft een spanwijdte van 198 centimeter en is ruim anderhalve meter lang. Onder de romp hangt een takelsysteem met drie katrollen. Daarmee kunnen drie pakjes worden vervoerd ter grootte van maximaal 22 bij 40 bij 19 centimeter per stuk en een gezamenlijk gewicht van maximaal vijf kilogram.

De drone kan de pakjes vanuit de lucht naar beneden laten zakken.


Autonooom

De Wingcopter 198 kan level 4 autonoom vliegen dankzij onder meer een systeem om botsingen in de lucht te voorkomen, satellietpositiebepaling, camera’s, optische sensoren en kunstmatige intelligentie. Een menselijke operator staat alleen standby en kan volgens Wingcopter tien drones tegelijk overzien.

Voor continue inzetbaarheid zijn de accu’s simpel en snel verwisselbaar. Het vliegbereik is afhankelijk van de belading. Dit varieert van minimaal 75 kilometer vol beladen tot 110 kilometer zonder.

Wingcopter start binnenkort met de productie van de eerste honderd stuks. Daarvoor loopt momenteel een certificeringstraject bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Wingcopter

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.